Němci budou dovážet vodík z Kanady. Vysoké účty za energie trápí i americké domácnosti

Kanadský premiér Justin Trudeau (vlevo) a německý kancléř Olaf Scholz se dohodli na dodávkách zeleného vodíku. Země spolu uzavřeli pětiletou smlouvu.

Kanadský premiér Justin Trudeau (vlevo) a německý kancléř Olaf Scholz se dohodli na dodávkách zeleného vodíku. Země spolu uzavřeli pětiletou smlouvu. Zdroj: Reuters

Polská Grupa Azoty zastavuje výrobu v řadě svých závodů.
Rusko obvinilo českou ministryni obrany Černochovou (ODS) z podpory terorismu.
Vysoké účty za energie trápí i americké domácnosti.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 236. den roku, svátek má Bartoloměj, před 31 lety vyhlásila Ukrajina nezávislost na Sovětském svazu. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Rusové obviňují Černochovou z podpory terorismu

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja obvinil na úterním zasedání Rady bezpečnosti OSN českou ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu. Záminkou mu byla vyjádření ministryně po sobotním atentátu, při němž zemřela Darja Duginová, dcera ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Černochová velvyslancova obvinění odmítla. Ukrajina tento týden očekává zesílené útoky ze strany Ruska v souvislosti s dnešními oslavami ukrajinského Dne nezávislosti.  

Kanada bude zásobovat Německo zeleným vodíkem

Kanadský premiér Justin Trudeau a německý kancléř Olaf Scholz v úterý podepsali pětiletý kontrakt na dodávky zeleného vodíku. Kanada začne surovinu dovážet do Německa od roku 2025. Berlín hodlá tímto krokem snížit svou závislost na fosilních palivech. Kanaďané se podle textu smlouvy plánují stát hlavním producentem a exportérem vodíku a chtějí přilákat zahraniční investory pro výstavbu potřebné infrastruktury. 

Grupa Azoty kvůli drahému plynu odstaví výrobu hnojiv

Polská státní chemická společnost Grupa Azoty kvůli prudkému zdražení zemního plynu dočasně zastavuje výrobu ve svých závodech na dusíkatá hnojiva, kaprolaktam a nylon 6. Grupa Azoty je v Polsku největší chemickou skupinou a patří k předním evropským výrobcům umělých hnojiv. Podnik také sdělil, že během odstávky bude v továrnách provádět údržbu a investovat do jejich rozšíření. 

Energetická krize doléhá i na Spojené státy

Přes dvacet milionů amerických domácností, tedy každá šestá, má v současné době potíže s placením účtů za energie. Vyplývá to z dat americké asociace NEADA. Jedná se o vůbec nejhorší statistiku, jaká kdy byla v USA zaznamenána. Důvodem jsou rychle rostoucí ceny elektřiny a zemního plynu. Agentura Bloomberg upozorňuje, že zatímco většina evropských vlád již situaci řeší a snaží se hledat cesty, jak pomoci nejchudším rodinám, nic podobného se ve Spojených státech zatím neděje.   

Stane se dnes

  • Bývalý srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa by se měl vrátit do vlasti. Ze své země uprchl během nedávných protestů, které vyvolal postup jeho vlády při řešení nejhorší hospodářské krize na Srí Lance za posledních 70 let. 
  • Začíná dvoudenní návštěva náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehky v Lotyšsku. Řehka bude v Rize jednat se svým lotyšským protějškem Leonídsem Kalniňšem o válce na Ukrajině a posílení východního křídla NATO.
  • Německá vláda rozhodne o nových protikoronavirových opatřeních v připravované novele zákona o potírání infekčních chorob.