Jeden z největších evropských výrobců hnojiv kvůli drahým energiím zastavuje továrny

Polská Grupa Azoty zastavuje výrobu v řadě svých závodů

Polská Grupa Azoty zastavuje výrobu v řadě svých závodů Zdroj: Grupa Azoty

Polská chemická společnost Grupa Azoty kvůli výraznému nárůstu cen zemního plynu dočasně zastavuje výrobu ve svých závodech na dusíkatá hnojiva, kaprolaktam a nylon 6, oznámil polský státní podnik. Grupa Azoty je v Polsku největší chemickou skupinou a patří k předním evropským výrobcům umělých hnojiv.

„Současná situace na trhu se zemním plynem, která určuje rentabilitu výroby, je výjimečná. Firma ji nemůže ovlivnit a nelze ji předvídat,“ uvedla Grupa Azoty v pondělním oznámení pro regulační orgány.

Podnik také sdělil, že za odstávky bude v závodech provádět údržbu a investovat do nich. Hodlá pokračovat ve výrobě katalyzátorů, polyamidové fólie, kyseliny huminové, termoplastického škrobu a koncentrované kyseliny dusičné.

Skupina rovněž uvedla, že její divize Grupa Azoty Zaklady Azotowe Pulawy po pozastavení výroby melaminu na začátku srpna snižuje kvůli cenám plynu výrobu čpavku přibližně na deset procent kapacity.

Kaprolaktam je základní látkou potřebnou ke vzniku nylonu 6 (polykaprolaktamu). Tento syntetický polymer se široce využívá například k výrobě polyamidových vláken potřebných mimo jiné při výrobě sportovního oblečení a sportovních potřeb.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh uzavřela v pondělí na dalším rekordu. Vzrostla téměř o 15 procent nad 280 eur za megawatthodinu (MWh). Analytici další nárůst cen plynu vysvětlují opětovným přerušením dodávek ruského plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1.