Němci prý řeší, jak odepsat místo poloviny až tři čtvrtiny dluhu Řecka

Němci prý zkoumají možnost, jak přinutit soukromé věřitele, což jsou hlavně banky, odepsat až 75 procent řeckého dluhu. Zatím se mluvilo o polovině. Napsal to dnes řecký portál Euro2day, který ale nesdělil zdroj svých informací. Oficiální místa v Berlíně podle agentury Bloomberg zprávu odmítla komentovat a jen uvedla, že jednání finišují a mohla by skončit už velmi brzy.

Banky na jednom z podzimních summitů Evropské unie slíbily, že dobrovolně odepíšou asi polovinu řeckého dluhu. Příslib je součástí dohody o druhé finanční pomoci Řecku, které by mělo dostat zhruba 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun). Atény už jeden záchranný úvěr čerpají, a to v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu korun).

Informované zdroje v prosinci uvedly, že věřitelé Řecka zatím odolávají tlaku Mezinárodního měnového fondu (MMF), který je žádá, aby přistoupili na odpis větší části řeckého dluhu.

Soukromí věřitelé drží řecké státní dluhopisy za zhruba 206 miliard eur, v přepočtu kolem 5,3 bilionu korun. Zatím se ale stále dolaďují podrobnosti, které určí, za jakých podmínek budou soukromí věřitelé dluhopisy vyměňovat za nové. Ty budou mít delší splatnost a nižší úročení.

Zadlužení Řecka přesahuje 160 procent hrubého domácího produktu (HDP). Měnový fond zhruba před dvěma týdny varoval, že pokud soukromí věřitelé neodepíšou větší část dluhu, do konce letošního roku bude zadlužení Řecka na téměř dvojnásobku jeho HDP.

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu Evropské unie 9. prosince ustoupila od předchozího požadavku, aby se držitelé dluhopisů zúčastnili i každé další záchrany členské země eurozóny, ke které by bylo v budoucnu případně nutné přistoupit. Místo toho řekla, že Řecko byl zvláštní případ, který se nesmí opakovat.