Němci řeší víc žádostí o azyl než zbytek Evropské unie dohromady

Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Německo v první polovině letošního roku rozhodlo o výrazně více žádostech o azyl než všechny ostatní země Evropské unie dohromady. Zatímco německé úřady zpracovaly 357 625 žádostí, úřady 27 ostatních členských zemí 199 405 žádostí.

Spolková republika, do níž od začátku roku 2015 přišlo zhruba 1,35 milionu uprchlíků, tak i nadále zůstává jednoznačně nejoblíbenější evropskou destinací žadatelů o azyl. Letos do Německa přichází kolem 15 tisíc běženců ročně.

Do konce října do Německa dorazilo zhruba 156 tisíc žadatelů o azyl, což je více, než kolik migrantů za stejnou dobu připlulo do jihoevropských zemí přes Středozemní moře. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) jich bylo 153 tisíc.

Velká část žadatelů o azyl v Německu neuspěje a nedostane ani doplňkovou ochranu. Spolková republika se je k odchodu do zemí původu snaží motivovat i finančně. Do konce února příštího roku budou moci rodiny získat nad rámec současné dávky příspěvek ve výši do 3000 eur (76 660 korun) na pořízení bydlení nebo vybavení, v případě jednotlivců půjde o částku do 1000 eur.

Doposud dostávají uprchlíci, kteří se ještě před koncem azylového řízení rozhodnou pro návrat do vlasti, 1200 eur v případě osob starších dvanácti let, děti dostávají 600 eur.