Migrace do Británie prudce klesla

Britská hranice

Britská hranice Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Čistá migrace do Británie, tedy rozdíl mezi počtem přistěhovalců a vystěhovaných lidí, klesla za rok do konce června prudce o 106 tisíc lidí na 230 tisíc osob, oznámil britský statistický úřad (ONS). Podle něj lze tento propad z více než tří čtvrtin přičíst poklesu čisté migrace občanů Evropské unie do Británie.

Změny v migrační politice Londýna, související s nadcházejícím odchodem země z EU, jsou tak podle ONS patrně klíčovým faktorem při rozhodování lidí, zda Británii opustí nebo se do ní přistěhují. "Rozhodování týkající se migrace jsou ale složitá a zmíněná čísla ovlivňují i další faktory," uvedla Nicola Whiteová, která v ONS vede oddělení zabývající se mezinárodní migrací.

Statistický úřad upřesnil, že ve 12 měsících do června přišlo do Spojeného království 570 tisíc lidí a 342 tisíc odešlo.

Migrace do Británie ze zemí Evropské unie byla podle ONS v tomto období nejnižší od června 2013 a počet unijních občanů, kteří zemi opustili, vzrostl o třetinu. Naopak stabilní zůstával počet lidí z nečlenských zemí EU, kteří ze země odešli. Počet žádostí občanů Evropské unie o britské občanství vzrostl podle ONS o 80 procent.

Právě obavy z dopadu vysokého počtu přistěhovalců byly jedním z hlavních faktorů, který přiměl Brity vyslovit se v referendu pro odchod z EU. Současná konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové uvedla, že volný pohyb osob z EU do Británie musí skončit.

Podle oficiálních údajů nyní žije v Británii asi 3,2 milionu lidí z jiných zemí unie, Britů v EU je zhruba 1,2 milionu.

Vládní dokumenty, které unikly v září do médií, ukazují, že Británie zvažuje opatření na omezení přistěhovalectví pro všechny, vyjma vysoce kvalifikovaných pracovníků z EU. Některé firmy tyto plány označily za alarmující.