Němci si v Česku snižují náklady

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Siemens

Dvě třetiny německých firem, které podnikají v Česku, zde působí hlavně kvůli snižování nákladů. Pětina těchto firem ale tvrdí, že jejich ceny nejsou konkurenceschopné, vyplývá z průzkumu, který provedla německá banka Commerzbank.

„Problémy s výší cen mají hlavně firmy, pro něž je Česko hlavní odbytový trh. Když je však firma orientovaná na vývoz, pak jí působení v Česku pořád dává cenovou výhodu,“ vysvětluje paradox průzkumu Beate Simon, ředitelka české pobočky Commerzbank.

Firmy ze SRN v Česku šetří jak na nákupu materiálu či polotovarů, tak na mzdách. V tomto ohledu německým vývozcům pomohla intervence České národní banky na oslabení koruny. Dál jim díky kroku banky klesla eurová hodnota nákladů, které v tuzemsku platí v korunách.

Mezi hlavní problémy, které německým firmám v Česku komplikují podnikání, je obtížné získávání kvalifikovaných zaměstnanců a byrokratické překážky a složité povolovací procedury. Shodně si na tyto překážky v průzkumu stěžovalo 78 procent dotázaných podniků.

Německé společnosti se zatím nechystají přesunovat české výrobny dál na Východ, kde by mohly ještě více ušetřit na nákladech. „Hlavní vlna příchodu německých firem do Česka je už pryč. Ale ty, co tady zůstaly, se chtějí rozvíjet. Nevidím signál, že by měly v plánu v Česku skončit,“ dodává Beate Simon.