Německá členka vedení ECB odmítá další uvolnění měnové politiky

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Německá členka výkonného výboru Evropské centrální banky (ECB) Sabine Lautenschlägerová se veřejně postavila proti šéfovi banky Mariu Draghimu. Vyjádřila nesouhlas s dalším uvolněním měnové politiky, které Draghi v předešlých dnech signalizoval.

„Nevidím žádný důvod pro další kroky v měnové politice, zvláště ne pro rozšíření programu nákupů (dluhopisů),“ uvedla Lautenschlägerová podle agentury Reuters. Draghi minulý týden naznačil, že ECB by na zasedání bankovní rady příští týden mohla rozšířit nákupy, jimiž od března podporuje ekonomiku.

„Získá se tím čas, ale neřeší to strukturální příčiny slabého hospodářského oživení,“ uvedla členka šestičlenného výboru. Dodala, že dopady stále dalšího uvolňování mají své meze a vrhání dodatečných peněz do ekonomiky zatím ještě stále nevedlo ani k oživení inflace, což měl být jeho primární cíl.

Získá se tím čas, ale neřeší to strukturální příčiny slabého hospodářského oživení

Rozdílné názory mezi 25 členy bankovní rady jsou v ECB běžné a zejména šéf německé centrální banky varuje před dalším tištěním peněz. Veřejně projevované rozpory v rámci výkonné rady jsou ale neobvyklé, uvedla agentura Reuters.

ECB po říjnovém zasedání uvedla, že v prosinci svou měnovou politiku přehodnotí a zřejmě ji dál uvolní. Banka nakupuje od března státní dluhopisy v objemu zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu korun) měsíčně. Podle zdrojů ECB zkoumá možnost nákupů komunálních dluhopisů a mluví se také o snížení depozitní sazby hlouběji do záporného pásma.