Německá policie zadržela sedm lidí, spojení s pařížskými útoky se nepotvrdilo

Lidé přinášejí květiny a další upomínkové předměty na místa útoků

Lidé přinášejí květiny a další upomínkové předměty na místa útoků Zdroj: ctk/ap

Německá policie dnes na několik hodin zadržela v okolí Cách sedm lidí kvůli podezření, že mají spojitost s pátečními teroristickými útoky v Paříži. Podle policejních informací byli všichni zadržení cizinci, jejich státní příslušnost ale úřady neupřesnily. Večer policie všechny propustila, podezření vůči nim se nepotvrdila.

„Dostali jsme informace, že se jeden z lidí hledaných v souvislosti s Paříží zřejmě pohybuje v naší oblasti,“ řekl mluvčí cášské policie po zadržení podezřelých. Podle serveru Spiegel Online zasahovala policie na základě informací od svědkyně, která se domnívala, že v obchodě poznala šestadvacetiletého Salaha Abdeslama, na něhož byl vydán mezinárodní zatykač.

Policisté nejprve v 09:30 SEČ zadržela jednoho muže a dvě ženy poté, co navštívili úřad práce v pohraničním městě Alsdorf asi deset kilometrů severně od Cách. Odpoledne při dvou samostatných zásazích ve stejném městě zadržela čtyři muže.

Po výslechu však policie večer všechny zadržené propustila. „Můžeme říct, že nemáme žádné poznatky o tom, že by tyto osoby byly spojeny s atentátem,“ sdělil televizi ARD policejní mluvčí.

Cáchy se nacházejí na západě Německa v blízkosti hranic s Belgií. Už dříve se objevily informace, že Abdeslam, který je belgickým občanem, unikl po útocích z Francie do Belgie. Podle francouzských vyšetřovatelů Abdeslam pronajal vůz, který k pařížskému klubu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky. Jedním z atentátníků byl i jeho bratr.

Abdeslam se zhruba před dvěma měsíci v Německu pohyboval a policie ho kontrolovala poblíž Pasova, když přejížděl do Rakouska. Tehdy policistům sdělil, že do alpské země jede na dovolenou. Policie uvedla, že v té době ještě nebyly žádné signály, že by měl Abdeslam nějaké kontakty s teroristy.