Německá policie zasahovala v uprchlické ubytovně na Tempelhofu

Bývalé letiště Tempelhof

Bývalé letiště Tempelhof Zdroj: CC BY SA 2.0: K. H. Reichert via Flickr

Bývalé letiště Tempelhof
Útok na vánoční trhy v Berlíně
Útok na vánoční trhy v Berlíně
Útok na vánoční trhy v Berlíně
Útok na vánoční trhy v Berlíně
13
Fotogalerie

Speciální jednotky německé policie podnikly dnes ráno kolem 04:00 razii v hangárech bývalého letiště Tempelhof, kde jsou ubytování uprchlíci, uvedl server deníku Die Welt. Muž podezřelý z útoku na vánoční trh v centru Berlína, při němž zemřelo 12 lidí a další desítky utrpěly zranění, tam byl prý hlášený. Muže již v pondělí policie zatkla.

Podle serveru listu Berliner Morgenpost je na místě nasazeno na 200 policistů, kteří ubytovnu prohledávají.

Policejní akce začala kolem 03:00 SEČ s nasazením přibližně 250 příslušníků speciální jednotky. Vše proběhlo v klidu a přibližně v 08:00 SEČ byl zásah ukončen. Kde se nyní nacházejí čtyři osoby, které policie vyslýchala, Langenbach nevěděl.

V hangárech Tempelhofu jižně od centra německé metropole bylo na vrcholu uprchlické krize provizorně ubytováno několik tisíc běženců. Jejich počet od té doby výrazně klesl a Tempelhof měl být pro uprchlíky do konce letošního roku uzavřen. Zdejší ubytovna je ale ještě stále potřeba.

Expert na terorismus veřejnoprávní televize ARD Michael Götschenberg předtím uvedl, že muž se narodil v roce 1993 a do spolkové republiky přišel na konci loňského roku. Podle rozhlasové a televizní stanice RBB byl podezřelý policii znám, ale jen kvůli menším deliktům.

Muž podezřelý z pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně veškerá obvinění popírá, uvedla agentura DPA s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Muži je podle ní 23 let. Při zřejmém útoku nákladním vozem na vánoční trh v centru Berlína zahynulo 12 lidí a desítky dalších jsou zraněny.

Server listu Die Welt uvedl, že podezřelý se narodil 1. ledna 1993 v Pákistánu a do Německa přijel v únoru letošního roku. Známý je prý pod jmény David B. nebo Navid B. Policie tyto informace zatím nepotvrdila.

 

Vyšetřením útoku v Berlíně je pověřen Spolkový kriminální úřad

Vyšetřením pondělního patrně teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně byl pověřen Spolkový kriminální úřad (BKA). Podle agentury DPA o tom rozhodl spolkový generální prokurátor.

"Nejvyšší státní návladní Spolkového soudního dvora zahájil trestní stíhání a vyšetřováním pověřil Spolkový kriminální úřad," citovala DPA z informace, kterou zveřejnil kriminální úřad ve Wiesbadenu na svém twitterovém účtu.

O tom, že se případem začal zabývat spolkový generální prokurátor, informoval už v pondělí večer ministr spravedlnosti Heiko Maas. Úřad tohoto prokurátora je příslušný vést trestní stíhání v případech, které se týkají vnitřní bezpečnosti Německa, zejména pokud jde o terorismus.