Německé hospodářství zažívá šok. Podnikatelská nálada je nejhorší od krize

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
3
Fotogalerie

Podnikatelská nálada v Německu se v březnu propadla na nejnižší úroveň od července 2009. Její index podle konečných údajů, které ve středu zveřejnil institut Ifo, klesl na 86,1 bodu z únorových 96 bodů. To představuje jeho nejprudší propad od znovusjednocení země před téměř 30 lety. Údaje signalizují, že německá ekonomika kvůli dopadům koronaviru směřuje do recese, píše Reuters.

„Německé hospodářství zažívá šok,“ upozornil šéf Ifo Clemens Fuest. „Očekávání podniků se zhoršila jako nikdy dříve. Také hodnocení současné situace je výrazně horší,“ dodal. Index podnikatelské nálady je založen na průzkumu mezi zhruba devíti tisíci německých firem v průmyslu, službách, obchodě a stavebnictví.

Institut již minulý týden zveřejnil předběžné údaje, podle kterých index v březnu klesl na 87,7 bodu, nejníže od srpna 2009. Zároveň předpověděl, že německá ekonomika by kvůli krizi vyvolané koronavirem mohla v letošním roce klesnout až o šest procent. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Úterní výsledky průzkumu společnosti IHS Markit ukázaly, že index podnikatelské aktivity v Německu v březnu klesl na 37,2 bodu z únorových 50,7 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od globální finanční krize v roce 2009 a hluboko pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

„Bezprecedentní propad indexu podtrhuje, že Německo směřuje do recese,“ uvedl ekonom Phil Smith z IHS Markit. „Vzhledem k eskalaci opatření proti šíření viru bychom se měli připravit na to, že ve druhém čtvrtletí pokles nabere na intenzitě,“ dodal.