Německé obce se topí v dluzích

Berlínské sídliště Hellersdorf

Berlínské sídliště Hellersdorf Zdroj: Petr Horky

Navzdory celkově dobré hospodářské situaci se stále více německých obcí a měst potýká s narůstajícími dluhy. Zastupitelstva chystají rozpočtové škrty a zvyšování daní.

Skoro každá druhá německá obec příští rok zvýší schodek svého rozpočtu, vyplývá z ankety poradenské společnosti Ernst & Young (E&Y). „Že své druhy vůbec dokážou splatit vlastními silami, si myslí jen dvě ze tří obcí,“ uvedl partner německé pobočky E&Y Hans-Peter Busson.

Obce předpokládají, že jejich příjmy se oproti roku 2011 příští rok sníží o 0,9 procenta. Výběr živnostenské daně klesne dokonce o 1,1 procenta. Obce se také obávají vyšších sociálních výdajů kvůli stárnoucí populaci.

V uplynulých třech letech kvůli dluhům muselo 45 procent obcí předložit úsporné rozpočty, které jim pomohou dluhy zlikvidovat. V příštích třech letech by jejich měl stoupnout na 64 procent. Každá pátá obec už dnes vykazuje vyšší celkový dluh, než je její roční rozpočet.

Zároveň se rozevírají nůžky mezi chudými a bohatými obcemi. 61 procent těch, které letos hospodaří s přebytkem, se domnívá, že své dluhy do třech let sníží. Z těch, které jsou letos „v mínusu“, s tím počítá jen 28 procent.

Aby své dluhy zvládly, začínají obce šetřit. Některé chtějí omezit rozsah poskytovaných služeb, více než čtyři pětiny z nich chystají zvyšování daní či různých poplatků. Každá třetí obec například zvedne daň z nemovitosti. E&Y svou anketu provedla mezi 300 obcemi s více než 20 tisíci obyvatel.