Německé země vydají na ubytování běženců deset miliard eur

Běženci v Německu

Běženci v Německu Zdroj: ctk/AP

Nouzové stany pro běžence v Německu
Běženci v Německu
2
Fotogalerie
Letos budou muset německé spolkové země na zajištění potřeb běženců vydat až deset miliard eur (270 miliard korun), informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Očekávané náklady spolkových zemí se zdvojnásobily poté, co vláda zvýšila prognózu celkového počtu žadatelů o azyl v zemi na 800 tisíc z předchozích 450 tisíc. Bavorsko kvůli velké zátěži, které běženci pro Německo představují, žádá o řešení problému na úrovni Evropské unie.

Německé spolkové země dosud předpokládaly, že na zajištění ubytování a stravy pro uprchlíky zaplatí zhruba pět miliard eur. Spolková vláda jim měla přispět jednou miliardou eur, jednotlivé zemské vlády ale už delší dobu žádají zvýšení státního příspěvku, protože pro jejich rozpočty představuje řešení uprchlické krize vysokou zátěž.

„Nyní musí spolková vláda velmi rychle říct, jak se bude z dlouhodobého hlediska podílet na nákladech na ubytování běženců. Není čas, aby se o tom ještě několik měsíců diskutovalo,“ vyzvala dnes zemská premiérka Severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraftová. Varovala také, že s příchodem zimy se náklady na zajištění potřeb uprchlíků ještě zvýší, protože nebude možné je nadále ubytovávat ve stanech.

„Zažíváme novodobé stěhování národů,“ řekl serveru Spiegel Online generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer. Podle něj Německo nemá kapacity na to, aby dlouhodobě mohlo zvládnout tak velký nápor běženců, jakým nyní prochází. Vyzval proto Evropskou unii, aby se s nejvyšší prioritou zabývala řešením situace.

„Evropská komise musí co nejrychleji zřídit evropská azylová střediska,“ vyzval Scheuer. Zároveň požaduje vytvoření jednotné evropské azylové politiky. „Všechny politické síly musejí spolupracovat a bojovat proti zneužívání azylu, abychom mohli nadále pomáhat těm, kteří jsou skutečně pronásledováni,“ řekl.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére vyzval k větší solidaritě mezi evropskými zeměmi při rozdělování uprchlíků. „Nyní přijímáme 40 procent všech běženců v Evropské unii,“ řekl dnes de Maiziére v televizi ZDF. „Letos to musíme zvládnout a také to zvládneme. Ale dlouhodobě je 800 tisíc běženců ročně pro zemi jako Německo příliš,“ uvedl.

Německá vláda ve středu zveřejnila novou prognózu, podle níž letos do země dorazí až 800 tisíc běženců. Je to největší uprchlická vlna v historii země. Zatím nejvíce běženců dorazilo do Německa v roce 1992, kdy v zemi požádalo o azyl zhruba 440 tisíc lidí.