Německo chystá investice za 20 miliard eur, hlavně do infrastruktury

Křižovatka německých dálnic A1 a A2

Křižovatka německých dálnic A1 a A2 Zdroj: CC BY-SA 3.0: Ralf Kellermann - Wikimedia Commons

Německá vláda uvolní v příštích čtyřech letech 20 miliard eur (545 miliard korun) na investice do infrastruktury, rozvoje měst a klimatických opatření. Počítají s tím rozpočtové rámce na roky 2016 až 2019, které dnes kabinet schválil. V tomto období hodlá Německo zachovat vyrovnaný rozpočet, s nímž hospodaří od loňského roku.

„V Německu roste zaměstnanost, zvyšují se reálné mzdy. Díky tomu jsme schopni dát dohromady dvě zdánlivě protichůdné věci - zachovat vyrovnaný rozpočet a nevytvářet nové dluhy, a zároveň se vyššími investicemi postarat o zajištění růstu i do budoucna,“ řekl ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

Německo rovněž poskytne více prostředků na boj proti terorismu. V nadcházejících čtyřech letech získají bezpečnostní složky dodatečných 1,8 miliardy eur (49 miliard korun), které mají posloužit k personálnímu posílení policie a rozvědky a ke zlepšení jejich vybavení. Zlepšit mají i bezpečnost v letecké dopravě.

Vláda předpokládá, že zachová v nadcházejících letech vyrovnaný rozpočet, s kterým Německo loni hospodařilo poprvé od roku 1969. „Výdaje nám teď porostou stejným tempem jako příjmy,“ řekl ministr financí Wolfgang Schäuble. V roce 2016 by měly příjmy a výdaje Německa činit 312,5 miliardy eur (8,5 bilionu korun), do roku 2019 by se měly každý rok zvyšovat zhruba o dvě procenta až na 334 miliard eur (9,1 bilionu korun).

Se splácením nespěchat

I přes vyrovnání příjmů a výdajů ale kabinet zatím nepředpokládá podstatné snižování státního dluhu, který činí zhruba 1,3 bilionu eur (35,4 bilionu korun). Chce ale snižovat relativní velikost dluhu ve srovnání s hrubým domácím produktem. Podle Schäubleho by měl podíl dluhu Německa na HDP do konce roku 2017 klesnout pod 70 procent, do roku 2026 až pod 60 procent.

Konečnou podobu rozpočtu na rok 2016 vláda kancléřky Angely Merkelové schválí v červenci. Spolkový sněm o něm bude hlasovat v listopadu.