Německo letos očekává milion migrantů, vláda s tranzitními zónami počítá

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Německá vláda očekává, že do země letos přijde milion žadatelů o azyl. Informoval o tom dnes nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvoláním na vládní kruhy. Kabinet dosud oficiálně počítal s osmi stovkami tisíc běženců. O řešení uprchlické krize se dopoledne dohadovali šéfové tří vládních stran, na společném postoji k azylové politice se ale nedohodli a další jednání přeložili na čtvrtek.

Kancléřce Angele Merkelové a bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi se nicméně podle agentury DPA podařilo zmírnit vzájemné spory ohledně migrační krize. Shodli se totiž na společném šestistránkovém stanovisku, které počítá mimo jiné s vytvořením tranzitních zón pro uprchlíky.

Merkelová stojí v čele Křesťanskodemokratické unie (CDU), zatímco Seehofer vede sesterskou Křesťanskosociální unii (CSU). Zástupci bavorské CSU předtím pohrozili odvoláním Merkelové, pokud Německo neuzavře své hranice před proudem uprchlíků.

Novou vládní prognózu počtu běženců podle FAS představila Merkelová na sobotním jednání mezi CDU a CSU. Neoficiální zdroje nicméně již od října uvádějí, že do Německa už letos dorazilo 800 tisíc uprchlíků a za celý rok jejich počet může dosáhnout až 1,5 milionu.

Uprchlická krize posiluje euroskeptickou stranu Alternativa pro Německo (AfD), která zastává tvrdý postoj vůči přistěhovalcům

Mezi CDU a CSU panuje kvůli běžencům mimořádné napětí, protože většina uprchlíků přichází do Německa přes rakousko-bavorskou hranici. Seehofer kvůli tomu počátkem týdne vyzval Merkelovou, aby do dneška představila opatření pro omezení přílivu imigrantů. Pokud se to nestane, pohrozil „nouzovými opatřeními“, jako bylo stažení ministrů za CDU z vlády nebo podání správní žaloby proti vládě k ústavnímu soudu.

Poslanec za CSU Hans-Peter Uhl v rozhovoru s FAS pohrozil svržením kancléřky. „Buď se hranice zavřou s Merkelovou, nebo se zavřou bez ní,“ řekl. Podle něj si většina Němců přeje omezení imigrace a kancléřka se nemůže stavět proti většinovému mínění společnosti.

Na sobotním jednání CDU a CSU však podle zdrojů FAS došlo ke sblížení postojů obou konzervativních stran. Není ale jasné, jak se k požadavkům CSU postaví koaliční sociální demokracie (SPD), jejíž předseda Sigmar Gabriel tento týden jednoznačně odmítl návrh bavorské strany, aby na hranicích vznikly tranzitní zóny, v nichž by bylo možné zamítnout žádost o azyl ještě předtím, než běženci vstoupí na německé území.

Němečtí vojáci mají v Afghánistánu působit déle

Merkelová, Seehofer a Gabriel dnes dopoledne jednali o řešení situace. Podle zdrojů n-tv sice našli několik společných bodů, nedokázali ale dospět k závěrečné dohodě, a proto další jednání odročili.

Strany CDU a CSU později podle agentury DPA informovaly o společném stanovisku Merkelové a Seehofera, ve kterém jsou tranzitní zóny označeny jako „neodkladné opatření k lepší kontrole hranice“. CDU a CSU počítají také s dvouletým pozastavením slučování rodin některých uprchlíků, prosazují rovněž zavedení jednotného uprchlického průkazu.

V rámci boje s příčinami uprchlické krize chtějí tyto strany prodloužit zapojení německé armády do konfliktu v Afghánistánu. Celkově se strany v dokumentu shodly na sedmi opatřeních na národní úrovni a pěti opatřeních na mezinárodní úrovni, píše DPA.

Uprchlická krize posiluje euroskeptickou stranu Alternativa pro Německo (AfD), která zastává tvrdý postoj vůči přistěhovalcům. Podle dnes zveřejněného průzkumu společnosti Emnid by stranu volilo osm procent Němců, což jsou nejvyšší preference v historii AfD.

Strana posiluje zejména v nových spolkových zemích, kde se pro ni vyslovuje 15 procent dotázaných. Průzkum také potvrdil propad konzervativního bloku CDU/CSU, který by získal hlasy 36 procent voličů, o 5,5 procentního bodu méně než při posledních parlamentních volbách v roce 2013.