Německo letos zaregistruje přes milion imigrantů

Uprchlický tábor v německém Heidenau

Uprchlický tábor v německém Heidenau Zdroj: ctk/ap

V Německu bude v končícím roce nově zaregistrováno dohromady kolem 1 090 000 uprchlíků. Informoval o tom list Sächsische Zeitung s odvoláním na oficiálně nezveřejněné vládní údaje. Ministerstvo vnitra zatím statistiku zatím nekomentovalo.

Odhadovaný počet uprchlíků zaregistrovaných za celý končící rok odpovídá všeobecnému očekávání, že číslo lehce překročí jeden milion. Německá vláda přitom původně odhadovala počet migrantů, kteří letos přijdou do Německa, na 800 tisíc.

Už začátkem prosince byl v registračním systému EASY zaznamenán miliontý uprchlík, který letos přišel do Německa. Za celý loňský rok přitom německé úřady zaregistrovaly 238 676 běženců.

Německo je hlavní cílovou zemí pro uprchlíky, kteří nyní v nebývalém množství přicházejí do Evropské unie především z konfliktních oblastí Blízkého východu a severní Afriky.

Nejhlasitějším zastáncem pomoci uprchlíkům je kancléřka Angela Merkelová, která za to sklízí nejen chválu, ale i kritiku. Německé úřady koncem srpna přestaly vůči běžencům ze Sýrie uplatňovat společnou evropskou azylovou politiku a přestaly je vracet do zemí, v nichž poprvé vstoupili na území EU. Počátkem listopadu ale Německo oznámilo, že syrské běžence začne opět vracet.