Německo narovná podmínky pro imigranty, mírnější pravila pro Syřany skončí

Migranti na nádraží v německém Pasově.

Migranti na nádraží v německém Pasově. Zdroj: ctk/AP

Německo od 1. ledna zpřísní prověřování žadatelů o azyl ze Sýrie, Iráku a Eritreje, pro které dosud platily zjednodušené podmínky řízení. Zprávu deníku Bild potvrdilo německé ministerstvo vnitra. O narovnání azylových podmínek se v Německu hovořilo dlouhodobě. V praxi to bude znamenat, že všichni uchazeči o azylový status budou v Německu muset podstoupit stejné osobní pohovory.

„Toto opatření bude platné od 1. ledna a bude se vztahovat na všechny národnosti,“ citoval Reuters německé ministerstvo vnitra.

Německé úřady tak opět od všech žadatelů o azyl budou chtít znát podrobnosti o jejich minulosti, vzdělání či cestě, kterou do Německa podnikli. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) předpokládá, že toto opatření výrazně zpomalí zpracování azylových žádostí. Dosud mohli Syřané spolu s Iráčany a Eritrejci spoléhat na to, že azyl díky mírnějšímu přístupu vlády dostanou v podstatě automaticky.

Důvodem očekávané změny jsou otázky bezpečnosti. Radikální hnutí Islámský stát, které ovládá značné oblasti v Sýrii a Iráku, totiž ukořistilo desítky tisíc syrských pasů, což může teroristům usnadnit pronikání do Evropy. Před tímto rizikem varuje i německá policie nebo evropská agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex.

Německo je hlavní cílovou zemí, kam běženci míří. Do země jich letos přišlo přes jeden milion. List Sächsische Zeitung s odvoláním na oficiálně nezveřejněné vládní údaje ve středu informoval, že v Německu bude v končícím roce nově zaregistrováno dohromady kolem 1 090 000 uprchlíků.