Německo plánuje pomoc po záplavách, ceny ropy klesají po dohodě OPEC

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě záplavami postižených oblastí

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě záplavami postižených oblastí Zdroj: Profimedia, E15

Povodně zasáhly i město Erftstadt. Zřítilo se několik domů, z jejich útrob se ozývá volání o pomoc. Město utrpělo i sesuvem půdy.
Povodně zasáhly i město Erftstadt. Zřítilo se několik domů.
Maďarský premiér Viktor Orbán čelí podezření ze sledování novinářů.
Sesuv půdy ve městě Erftstadt
Skupina OPEC+ se dohodla na postupném navyšování těžby.
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Německý ministr financí předestřel pomoc po povodních

Evropu o víkendu dále sužovaly bouře s přívalovými dešti a záplavy, zároveň pokračovalo sčítání obětí a škod z předešlých dní. Povodním podlehlo přinejmenším 188 lidí, nejvíce v Německu. Kancléřka Angela Merkelová v neděli navštívila zasažené oblasti. „Je to šokující, skoro bych řekla, že němčina nemá slova, která by takovou destrukci popsala,“ uvedla šéfka spolkové vlády s tím, že svět musí být rychlejší v boji s klimatickými změnami.

Rozsah škod není zatím jasný, ministr financí Olaf Scholz už oznámil, že na jednání kabinetu ve středu navrhne balíček okamžité pomoci v hodnotě 300 milionů eur. Kritiku za své chování si vysloužil kandidát CDU/CSU na kancléře Armin Laschet, který vtipkoval v pozadí s kolegy, zatímco prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadřoval účast s oběťmi. Laschet se posléze omluvil.

Orbán čelí nařčení ze sledování odpůrců

Maďarská vláda Viktora Orbána čelí podezření ze sledování novinářů prostřednictvím zařízení v mobilních telefonech. V neděli o tom informoval britský The Guardian a další média. Forenzní analýza údajně ukázala, že maďarský kabinet použil pro špionáž v řadách žurnalistů software Pegasus izraelské společnosti NSO Group.

Terčem sledování mělo být nejméně pět novinářů a několik právníků. Vyšetřování vedla francouzská nezisková společnost Forbidden Stories, nepohodlné lidi podle něj sledovaly i vlády některých dalších zemí, například Saúdské Arábie, Ázerbájdžánu nebo Kazachstánu.

Z trhů a burz 

Země OPEC začnou v srpnu zvyšovat těžbu

Země skupiny OPEC+ se dohodly na postupném zvyšování těžby ve snaze snížit ceny suroviny, které vyšplhaly na 2,5letá maxima. Tím by se měl uvolnit tlak na světovou ekonomiku v době, kdy se zotavuje po koronaviru. Skupina začne s růstem produkce od srpna, do prosince bude každý měsíc přidávat 400 tisíc barelů denně.

Ropné země loni snížily těžbu o téměř deset milionů barelů denně v důsledku covidového útlumu, postupně ji navyšují. Na původní úroveň se však zřejmě vrátí až v září příštího roku. Ceny ropy v Asii už reagovaly na zprávu poklesem.

Pohyb na poli luxusního zboží

Americko-francouzská investiční společnost L Catterton, za níž stojí výrobce luxusního zboží LVMH, koupí většinový podíl v italské módní značce Etro. Rodina Etroů oznámila, že jí zůstane významný podíl. Finanční a další podmínky dohody nebyly zveřejněny, podle italských médií ale L Catterton získal 60procentní podíl. Podle zdrojů novinářů dohoda ocenila značku na 500 milionů eur.

„Jsme nadšení, že můžeme spolupracovat s týmem L Catterton, který přinese hluboké znalosti módního sektoru a zkušenosti s mezinárodním rozvojem důležitých značek, což naší společnosti umožní dosáhnout nových výšin,“ komentovala dohodu Etro podle Reuters. Má se za to, že značka by ráda více pronikla mezi mladé a asijské zákazníky. L Catterton v únoru koupil německého výrobce sandálů Birkenstock a LVMH v dubnu zvýšila podíl v italském výrobci kabelek a bot Tod’s.

Zoom ohlásil dosud největší akvizici

Poskytovatel videohovorů Zoom koupí za 14,7 miliardy USD provozovatele cloudových call center Five9. Zoom se stal známou a mezi investory oblíbenou společností díky pandemii a s ní spojeným nárůstem virtuální pracovní a vzdělávací komunikace.

Jde o jeho dosud největší akvizici. Podle Zoomu podpoří jeho pozici u firemních zákazníků a je velkou příležitostí pro další růst. Obchod se uskuteční formou výměny akcií. Podle dohody akcionáři Five9 získají za každou svoji akcii 0,5533 akcie firmy Zoom.

Tweet dne

„Rozhodnutí Soudního dvora EU o šátku na pracovišti je další ranou pro práva muslimských žen se šátkem a bude hrát přímo do rukou válečných štváčů proti islámu v Evropě. Vylučuje nyní koncept náboženské svobody muslimy?!“

Mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin vyjádřil nespokojenost s rozhodnutím Soudního dvora Evropské unie, který minulý týden rozhodl, že zaměstnavatelé mají za určitých okolností právo zakázat muslimským ženám zakrývat si v práci hlavu či obličej v souladu s požadavky jejich víry.

Stane se dnes

  • Evropská komise oficiálně schválí český plán obnovy, na jehož základě získá ČR z mimořádného fondu EU 180 miliard korun.
  • Slovensko zpřísňuje výjimky z povinné izolace pro cestující, kteří jsou očkování pouze první dávkou vakcíny proti covidu-19.
  • Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zahájí dvoudenní návštěvu Severního Kypru.
  • Na Ukrajině začíná vojenské cvičení, kterého se zúčastní Spojené státy, Polsko a Litva.