Německo prý získalo seznam bojovníků IS. Má i jejich domovské adresy

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu Zdroj: ctk

Německo získalo seznam 22 tisíc údajných zahraničních bojovníků Islámského států (IS) i s jejich telefonními čísly a adresami. Německé ministerstvo vnitra dnes uvedlo, že vyšetřovatelé dokumenty považují za pravé, odmítlo k nim ale uvést jakékoli podrobnosti, napsal list The New York Times. Stejné seznamy získala také některá média, například stanice Sky News, která v nich skutečně identifikovala některé britské radikály.

Tajné seznamy podle médií vynesli nespokojenci z řad IS. V dokumentech jsou u radikálů doplněna i jejich válečná jména či bývalé adresy v jejich domovských zemích. Data jsou získaná z dotazníků, které islamisté vyplňovali, či registračních formulářů vyhotovených po vstupu na území Sýrie. Stanice Sky News uvedla, že radikálové na získaném výčtu pocházejí nejméně z 51 zemí.

Stejný materiál získala i trojice německých médií, mimo jiné i list Süddeutsche Zeitung. Německý ministr vnitra Thomas de Maizière na dotaz k seznamům řekl, že by tyto informace mohly posloužit jako důkaz při stíhání radikálů. „Nabízejí velkou příležitost v hledání důkazů a rovněž potvrzují, že Němci se zúčastnili teroristických aktivit takzvaného Islámského státu,“ řekl de Maizière.

Odhaduje se, že v řadách radikálních organizací bojuje v Iráku a Sýrii několik tisícovek Evropanů, jejich návrat do vlasti je pak považován za velkou bezpečnostní hrozbu.