Německo v souvislostech: Očkování každé dva roky bude nová normalita, tvrdí vynálezce vakcíny

Německá očkovací centra, ilustrační foto

Německá očkovací centra, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Německá očkovací centra, ilustrační foto
Německá očkovací centra, ilustrační foto
Německá očkovací centra, ilustrační foto
Německá očkovací centra, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Němci stále doufají, že se už během letošního léta budou moci vrátit k normálnímu životu. Věří dále v sílu vakcinace, a to navzdory tomu, že se očkování kvůli pomalým dodávkám výrazně zpomalilo. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn opakovaně tvrdí, že tempo vakcinace Německo v dalších měsících rychle dožene, relativně normální život podle něj proto přijde už ve druhé polovině léta, jak slíbil na začátku roku.

Jeho tvrzení v rozhovoru pro časopis Der Spiegel potvrzuje i lékař a výzkumník Ugur Sahin, spolumajitel společnosti BioNTech a jeden z vynálezců vakcíny proti COVID-19, kterou do světa ve spolupráci s jeho společností rozšiřuje velká americká farmaceutická firma Pfizer.

„S efektivními očkovacími látkami můžeme pandemii kontrolovat. Je to jen otázka času a míry očkovaní. Pozitivní zpráva je: do pozdního léta bychom měli mít pandeFoto profimedia.cz mii výrazně pod kontrolou, nechá-li se dost lidí očkovat. Mít pod kontrolou neznamená, že už se nikdo nenakazí, ale že můžeme žít normální život,“ tvrdí Sahin, který neskrývá nadšení z toho, že jeho vakcína velmi dobře funguje, a snižuje dokonce i riziko přenosu, jak ukazují rozsáhlá data z očkování v Británii a v Izraeli. Snížení rizika přenosu dosahuje ve studiích až devadesáti procent.

„Tak dobré hodnoty jsem neočekával. U infekcí dýchacích cest, jako je COVID-19, je cesta, kterou musí virus urazit ke svému cíli, velmi krátká. Proto se zdá dosti obtížné infekci zcela zastavit,“ říká Sahin. „Ale tohle jsou opravdu skvělá data, která nyní zveřejnil odborný časopis New England Journal of Medicine. Další data ještě přicházejí, určitě je také zveřejníme.“

Sledování mutací

Sahin a jeho výzkumný tým se nyní soustředí na zkoumání mutací, respektive na to, jak na ně působí používané vakcíny. Ugur Sahin není mutacemi zatím nijak zásadně znepokojen, zdá se totiž, že je používané očkovací vakcíny přece jen utlumí. S velkým snížením rizika přenosu viru, které většina vakcín zatím vykazuje, je velmi nadějné, že bude další masivní množení mutací přece jen pozastaveno. „Každé nakažení dává viru možnost, aby dál mutoval.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!