Německu hrozí i letos zpožďování azylového řízení

Uprchlíci v Německu

Uprchlíci v Německu Zdroj: ctk/ap

Německu hrozí, že se i letos bude zpožďovat rozhodování o udělení azylu přicházejícím uprchlíkům. Deníku Passauer Neue Presse to řekl šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) Frank-Jürgen Weise. Jeho úřad má podle něj kapacitu vyřídit letos nanejvýš půl milionu nových žádostí o azyl, od začátku roku ale do země dorazilo už 150 tisíc běženců.

BAMF, který měl původně 3500 pracovníků, za posledního půl roku přijal 1200 nových zaměstnanců a do poloviny letošního roku by mělo přijít dalších 1600. I přes personální posílení ale hrozí zdržování azylového řízení, zejména kvůli nevyřízeným žádostem z dřívějška.

„Vycházíme z toho, že v zemi je nyní 300 až 400 tisíc uprchlíků, kteří ještě žádost o azyl nepodali. K tomu je tu ještě 370 tisíc starých žádostí, o nichž musíme rozhodnout,“ řekl Weise.

Podle jeho slov tak má BAMF kapacitu vyřídit letos nanejvýš půl milionu nových žádostí o azyl. „Všechno, co bude navíc, bude znamenat nové zahlcení. Vyřízení těchto žádostí budeme muset přesunout do roku 2017,“ řekl Weise.

Šéf BAMF chce rychlejší deportace

Šéf BAMF se také vyslovil pro rychlejší deportace těch běženců, kteří v zemi azyl nedostanou. „Musí to být důsledné. Pokud nejsou splněny podmínky udělení azylu, nemůže být (pro uprchlíky) žádná perspektiva pobytu v Německu. Jinak se vytratí pochopení pro přijetí těch, kteří skutečně ochranu potřebují,“ řekl Weise.

V současnosti podle BAMF přichází do Německa především uprchlíci z válečných oblastí na Blízkém východě. Syřané a Iráčané tvoří 60 procent všech příchozích. Podle úřadu se v posledních týdnech také prudce snížil počet běženců ze zemí severní Afriky. Vláda v lednu rozhodla, že zařadí Tunisko, Alžírsko a Maroko na seznam bezpečných států, jejichž občané mají jen minimální šanci azyl získat.