Německý export do Ruska se v lednu propadl o více než třetinu

Přístav v Hamburku (ilustrační foto)

Přístav v Hamburku (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 3.0: Henry Muhlpfordt: Flickr

Hodnota vývozu německého zboží do Ruska se v lednu v meziročním srovnání propadla o 35,1 procenta na 1,44 miliardy eur (39,5 miliardy korun) což představovalo ztrátu asi jedné miliardy eur. Byl to nejhlubší pokles za více než pět let. Vyplývá to z údajů německého statistického úřadu.

Důvodem klesajícího vývozu do Ruska je pokles ruské ekonomiky spojený s propadem kurzu rublu, jehož důsledkem je výrazné snížení kupní síly ruského obyvatelstva a firem. Vzájemnou obchodní výměnu mezi oběma ekonomikami narušily také západní sankce vůči Rusku za jeho postoj k ukrajinské krizi a ruské odvetné embargo na dovoz potravin z Evropské unie.

Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) v lednu předpověděla, že německý vývoz do Ruska letos klesne až o 15 procent. Loni se tento export snížil o 20 procent na zhruba 36 miliard eur.

Ruská ekonomika doplácí na slabý rubl

Ruskou ekonomiku vedle západních sankcí sráží zejména prudký pokles světových cen ropy. Ruský rubl se loni navzdory intervencím centrální banky propadl vůči dolaru o 41 procent, letos se ale i přes prudké výkyvy drží zhruba na úrovni konce minulého roku.

Celkový německý vývoz se v lednu podle dřívějších statistických údajů meziměsíčně snížil o 2,1 procenta po prosincovém nárůstu o 2,8 procenta. Zaznamenal tak nejprudší pokles za pět měsíců.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,6 procenta, letošní růst odhaduje německá vláda na 1,5 procenta.