Německý tisk: Řecko směřuje k bankrotu, viníkem je Tsipras

Televizní projev řeckého premiéra Alexise Tsiprase

Televizní projev řeckého premiéra Alexise Tsiprase Zdroj: ctk/AP

Řecko směřuje ke státnímu bankrotu a hlavním viníkem současné situace je řecký premiér Alexis Tsipras. Shodují se v tom komentáře německého tisku k řecké dluhové krizi. Ohlášené referendum o přijetí záchranného balíčku mezinárodních věřitelů podle médií už nebude mít na situaci žádný vliv.

„Před Evropskou unií stojí těžké časy. Vláda v Aténách vědomě směruje svou zemi ke státnímu bankrotu, který ze všech nejvíc postihne obyvatele Řecka,“ napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Hlavní odpovědnost za tuto katastrofu nese Tsiprasova vláda, která proti sobě dokázala v krátké době obrátit i ty nejpřesvědčenější stoupence Řecka,“ uvedl list.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung sice mají svůj díl zodpovědnosti i představitelé ostatních zemí eurozóny, hlavní vina za současnou situaci však leží na Tsiprasovi. „Do dneška nedal jasně najevo, co vlastně chce, kromě neomaleného požadavku, aby dostal peníze bez jakékoli protislužby,“ napsal list.

Tsiprasova vláda podle deníku pojala vyjednávání s věřiteli jako „misijní činnost“, při níž chtěla přesvědčit partnery o své pravdě a nedokázala přistoupit k pragmatismu, který je nutný pro zvládání politických krizí.

„Politický gambler Tsipras prohrál nejen svůj politický kapitál, ale rovnou celou svou zemi. Protože poraženými v této pokerové partii budou Řekové. Státní bankrot už jde sotva odvrátit, a ten dříve či později povede k vyloučení (Řecka) z eurozóny,“ napsal deník Handelsblatt.

Politický gambler Tsipras prohrál nejen svůj politický kapitál, ale rovnou celou svou zemi

Podle Handelsblattu na nadcházejícím bankrotu nic nezmění ani referendum o záchranném balíčku, které chce Řecko uspořádat v neděli. „Řekové budou v neděli hlasovat o návrhu, který už vůbec nebude existovat. V úterý vyprší platnost záchranného programu EU. Pak propadnou nabídnuté peníze, a tím už nabídka věřitelů nebude na stole,“ uvedl deník.

Podle Süddeutsche Zeitung se navíc nedá čekat, že by Řekové při referendu věděli přesně, o čem hlasují. „Tsipras chce nechat obyvatelstvo hlasovat, zda chtějí přijmout údajně nespravedlivá úsporná opatření evropských partnerů. Svým krajanům, kteří převážně podporují zachování eura, ale přitom neříká, že jím preferovaná odpověď 'ne' bude zároveň znamenat odchod z měnové unie,“ napsal list.