Německý ústavní soud o ESM rozhodne už v září

Soudci německého ústavního soudu

Soudci německého ústavního soudu Zdroj: profimedia.cz

Soudci v německém Karlsruhe si nakonec pospíší a svůj verdikt o souladu evropského záchranného fondu ESM a evropského fiskálního paktu s německým základním zákonem vynesou už 12. záři. Původně se očekávalo, že rozhodování může trvat mnohem déle.

Ústavní soud přitom dosud dával najevo, že smlouvy důkladně prověří. Podle něj totiž mohou omezit pravomoci parlamentu při rozhodování o využití peněz daňových poplatníků. Prezident soudu Andreas Voßkuhle ve čtvrtek prohlásil, že verdikt by si v tomto případě mohl vyžádat více času než obvyklé tři až čtyři měsíce. Někteří členové soudu hovořili dokonce o možnosti vypsání referenda.

Němečtí i evropští polici dávali kvůli váhání soudu najevo silnou nevoli. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je vyzval k co nejrychlejšímu jednání. „Myslím, že vědí, v jakém časovém horizontu se musíme pohnout,“ apeloval v rozhovoru při týdeník Spiegel na soud také předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker. Naopak německá kancléřka Angela Merkelová se od politiků tlačících na soudce distancovala. Nakonec ale soudci z Karlruhe tomuto tlaku zřejmě podlehli.

Německý ústavní soud obdržel na fond ESM i rozpočtový pakt řadu stížností. Pokud Berlín ESM odmítne, nemůže fond začít fungovat.