Německý vicekancléř: Evropě dochází s Řeckem trpělivost

Celé Evropě dochází s Řeckem trpělivost a nad touto zadluženou zemí se už rýsuje stín odchodu z eurozóny. Napsal to německý vicekancléř Sigmar Gabriel v komentáři pro nejčtenější německý list Bild. Slova sociálního demokrata, který byl dosud vůči Řecku relativně vstřícný, podle agentury Reuters ukazují na přitvrzování postojů vůči Aténám ve většině německého politického spektra. Berlín je největším přispěvatelem k záchranným úvěrům pro Řecko z celé Evropské unie.

„Chceme Řecku pomoci a chceme jej také udržet v eurozóně. Nedochází ale jenom čas, Evropě dochází i trpělivost. Všude v Evropě sílí pocit, že co je moc, to je moc,“ uvedl Gabriel. „Stín odchodu Řecka z eurozóny má stále jasnější obrysy,“ dodal.

Podle Gabriela už začínají být směšné stále další údajně poslední pokusy o dosažení dohody mezi Řeckem a věřiteli. „Stále více lidí má pocit, že řecká vláda je vodí za nos,“ napsal.

Gabrielova slova jsou zatím nejtvrdším vyjádřením vůči Řecku z řad koaliční SPD. Odpor vůči dalšímu podporování Atén dosud vycházel hlavně z konzervativního seskupení kancléřky Angely Merkelové, jehož někteří poslanci letos hlasovali proti prodloužení druhého záchranného programu.

„Pokud se rychle nedosáhne dohody, trpělivost mnoha lidí v Evropě skončí,“ varoval Gabriel. „Nenecháme německé pracující a jejich rodiny platit za nadsazené volební sliby částečně komunistické vlády,“ dodal vicekancléř s narážkou na marxistickou stranu Syriza, která od lednových voleb vede řeckou vládu a slíbila Řekům ukončit úsporná opatření.

Řecká delegace v sobotu obnovila jednání s představiteli věřitelů ve snaze se dohodnout na opatřeních, která musí Atény přijmout výměnou za pomoc na záchranu před hrozícím bankrotem. Napětí mezi Řeckem a věřiteli prudce vzrostlo poté, co delegace MMF ve čtvrtek kvůli závažným neshodám opustila jednání s řeckými představiteli v Bruselu. Nejvyšší evropští činitelé ale v pátek vyzvali k pokračování v rozhovorech.

Zástupci ministerstev financí zemí eurozóny tento týden podle informovaných zdrojů Reuters poprvé jednali o možnosti státního bankrotu Řecka. Účastníci čtvrteční schůzky v Bratislavě údajně diskutovali o třech možných scénářích vývoje do konce června, kdy končí platnost prodlouženého záchranného programu pro Řecko, a za nejméně pravděpodobný označili včasné završení dohody, v níž by se Řecko zavázalo k reformám.

Eurozóna v únoru schválila prodloužení záchranného programu pro Řecko do konce června. Výplatu zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Podceňovaný šéf SPD Sigmar Gabriel vyrostl pro spolkovou vládu