Německý vicekancléř navrhuje vícerychlostní EU

Na prohlubování evropské integrace by se do budoucna nemuseli podílet všichni členové Evropské unie. V dnešním vydání deníku Bild to napsal německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Jeho výzva přišla v den, kdy do Německa přijíždí jednat britský premiér David Cameron o nové podobě vztahů mezi Británií a EU.

„Je na čase reformovat Evropu,“ napsal Gabriel. „Všech 28 členských států nemůže vždy dělat všechno společně. Potřebujeme v Evropě více odvahy k tomu, aby spolupráce probíhala různými rychlostmi,“ dodal.

O potřebě reformovat EU mluví i Cameron. Podle něj nejsou britští občané spokojeni se současnou podobou vztahů mezi Británií a unií a nepřejí si stále těsnější evropskou integraci. Cameron před nedávnými parlamentními volbami, které vyhrál, britským voličům slíbil, že do konce roku 2017 vypíše referendum o budoucnosti členství Británie v evropském bloku.

Užší propojení evropských velmocí

Gabriel ale soudí, že EU potřebuje posílení integrace alespoň některých zemí. „Úkoly, které před námi leží, jsou tak velké, že každá země je sama o sobě příliš malá na to, aby je mohla vyřešit,“ uvedl.

Podle něj by především Německo s Francií měly pokročit k ještě užší spolupráci. „Ostatní by se mohli připojit, pokud budou tak daleko. Ale není to tak, že by se toho museli účastnit všichni,“ napsal německý vicekancléř.

Boj proti daňovým únikům

Podle Gabriela je třeba posílit spolupráci v rámci EU například v oblasti zdanění firem, aby se velké koncerny nemohly vyhýbat daňové povinnosti stěhováním do jiných států. Zároveň vyzval ke spolupráci při podpoře hospodářského růstu tak, aby se podařilo snížit nezaměstnanost mladých lidí. Ta je vysoká především v jižních zemích EU.

Zahraniční tisk: Nával čerstvých problémů v EU