Německým průmyslníkům v květnu ubyly zakázky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zakázky německých průmyslových podniků v květnu klesly o něco méně, než se čekalo, díky růstu poptávky ze zahraničí, která zmírnila pokles na domácím trhu. Celková hodnota nových zakázek se meziměsíčně snížila o 0,2 procenta po dubnovém revidovaném zvýšení o 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters v průměru odhadovali, že zakázky celkově klesnou až o 0,4 procenta. Dubnový údaj byl revidován směrem vzhůru z původních 1,4 procenta.

Zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,2 procenta, zatímco analytici čekali jejich pokles o 0,4 procenta. Zakázky ze zemí v eurozóně se snížily o 1,5 procenta, ze zemí mimo eurozónu však stouply o 1,2 procenta. Domácí zakázky klesly o 0,6 procenta.

Německá ekonomika, na níž je závislá i řada českých podniků, loni vzrostla o 1,6 procenta. V prvním čtvrtletí však růst německé ekonomiky zpomalil proti předchozím třem měsícům na 0,3 procenta z 0,7 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. Mohl za to slabší vývoz. V letošním roce německá vláda očekává zvýšení hrubého domácího produktu o 1,8 procenta.

Graphical visualization of Germany Industrial Production