Německým vývozcům ubylo nejvíce zakázek za tři roky

Německo, HDP, průmysl

Německo, HDP, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční objednávky německých výrobků jsou na sestupu. V srpnu oznámili němečtí exportéři největší pokles nových zakázek od roku 2009. Krize je cítit i v maloobchodu.

Exportní hospodářství přitom bývá označováno za oporu německého ekonomického růstu, uvedl institut Markit. „Obzvláště významný byl pokles objednávek z jižní Evropy,“ dodal.

Institut svůj výzkum zakládá na anketě mezi 500 německými průmyslovými podniky. Nejhůře jsou propadem postiženy strojírenské podniky či výrobci chemikálií a dalších polotovarů.

Během první půli roku přitom ještě počet objednávek rostl, a to především díky poptávce z Japonska, USA a Ruska. Již během prvních šesti měsíců tohoto roku ale bylo znát zpomalení a tento trend nyní podle výsledků ankety pokračuje. Ekonomové Markitu předpovídají, že čtvrtletí končící v září bude pro exportéry nejhorší za více než tři roky.

Podle Markitu zareagovaly německé firmy na pokles objednávek propouštěním. „V porovnání s červencem znatelně zpomalilo tempo tvorby nových pracovních pozic,“ uvedl institut. Na druhou stranu podnikům klesly ceny vstupů, a to nejrychleji od ledna 2010. Výjimkami jsou v tomto případě ocel a ropné produkty.