Němečtí politici kritizují Evropskou centrální banku

Guido Westerwelle

Guido Westerwelle Zdroj: reuters

Proti zvýšené roli trvalého záchranného fondu eurozóny ESM a záměru Evropské centrální banky (ECB) obnovit nákupy státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny se o víkendu vyslovili někteří politici německé vládní koalice v čele s ministrem zahraničí Guidem Westerwellem a členy bavorské konzervativní strany CSU. Jeden z nich dokonce obvinil šéfa ECB Maria Draghiho z toho, že svou pozici v bance zneužívá k prosazování italských zájmů.

„Neumím si představit, že by Spolkový sněm, dolní komora našeho parlamentu, našel většinu pro politiku neomezeného společného rušení Německa (za dluhy ostatních zemí). Jako jeho poslanec bych s tím určitě souhlasit nemohl,“ řekl ministr Westerwelle pro nové číslo týdeníku Focus.

Westerwelle rovněž odmítl návrhy jižního křídla eura na to, aby ESM dostala bankovní licenci a mohl si od ECB půjčovat neomezené sumy peněz. ECB ale tento týden uvedla, že takový krok by byl v rozporu s evropskou legislativou.

Draghi ve čtvrtek naznačil, že banka je připravena obnovit nákupy španělských a italských státních dluhopisů. Podmínil to ale aktivací záchranného fondu ESM a oficiální žádostí příslušné země o pomoc. Některé země eura ale ESM stále neschválily a klíčový bude vývoj v Německu, kde sice parlament svůj souhlas dal, ale o souladu fondu s ústavou bude v září rozhodovat ústavní soud.

Draghi ve čtvrtek přiznal, že bankovní rada se dohodla na „směrnici “ o nákupech dluhopisů i přes odpor šéfa německé centrální banky Jens Weidmann. Bundesbanka je proti nákupům dluhopisů na trhu proto, že se pohybují na samé hranici statutu ECB, který jí zakazuje financovat vlády.

Ministr financí spolkové země Bavorsko Markus Söder v rozhovoru pro německý list Bild am Sonntag záměr ECB kritizoval a označil jej za „nebezpečnou dráhu“. Vyzval také Řecko, aby opustilo eurozónu, a řekl, že německá ekonomika by v dlouhodobém pohledu utrpěla více, kdyby předlužená země v měnové unii zůstala.

Generální tajemník bavorské CSU, partnera hlavní vládní strany CDU, Alexander Dobrindt byl vůči plánu nákupů dluhopisů ještě kritičtější. V sobotním vydání listu Tagesspiegel řekl, že Draghi svého vedení ECB zneužívá k zajišťování italských národních zájmů na úkor jiných zemí.