Němečtí poslanci chtějí převrátit pravidla v ECB

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Někteří poslanci německé vládní koalice dnes vyzvali k reformě hlasování v Evropské centrální bance (ECB) ve prospěch velkých zemí jako Německo. Jejich požadavky odráží obavy Němců včetně představitelů německé centrální banky Deutsche Bundesbank z plánů ECB na systematické nakupování státních dluhopisů. Kancléřka Angela Merkelová je přitom podle všeho s plánem šéfa ECB Maria Draghiho srozuměna.

S požadavkem změnit hlasování v ECB podle finančního příspěvku jednotlivých zemí místo dosavadního poměru „jedna země-jeden hlas“ vystoupil v listu Handelsblatt poslanec Křesťanskodemokratické unii (CDU) a známý kritik finanční podpory insolventních zemí eurozóny Klaus-Peter Willsch a členové liberální FDP Jan Mücke a Frank Schäffler.

Proti plánům na zvýšení role trvalého záchranného fondu eurozóny ESM a záměru ECB zavést nový režim nákupů dluhopisů se už počátkem srpna vyslovil například ministr zahraničí za FDP Guido Westerwelle a někteří z předních členů bavorské konzervativní strany CSU.

„Potřebujeme nově nastavit hlasovací poměry v rozhodovacích orgánech ECB tak, aby odpovídaly závazkům (jednotlivých zemí),“ řekl Willsch. „Za Draghiho vedení mutuje ECB v rozporu s evropskými ústavními zákony v dodavatele peněz státům a v konsolidační banku,“ dodal. „Potřebujeme reformu hlasovacího systému v bankovní radě ECB. To, že Kypr a Malta v ní mají stejný hlas jako Německo, je závažná chyba,“ řekl Handelsblattu poslanec Schäffler.

Bundesbanka se bojí, že ECB bude financovat vlády

Draghi před dvěma týdny řekl, že ECB chce zavést nový režim, v němž by byly její nákupy státních dluhopisů podmíněny koordinací se záchranným fondem ESM, k němuž by ohrožené země podávaly oficiální žádosti o pomoc. přiznal, že bankovní rada se dohodla na „směrnici “ o nákupech dluhopisů přes odpor šéfa Bundesbanky Jense Weidmann.

Bundesbanka je proti nákupům dluhopisů na trhu proto, že se pohybují na samé hranici stanov ECB, které jí zakazují financovat vlády. Němci se také obávají, že nákupy dluhopisů by zmírnily tlak na nedisciplinované vlády.

„Je naprosto nutné, abychom odstranili základ pro to, aby ECB mohla nakupovat další státní dluhopisy,“ řekl pro Handelsblatt Mücke, který je státním tajemníkem na ministerstvu dopravy. „Nákup státních dluhopisů na sekundárním trhu musí zůstat naprostou výjimkou,“ řekl agentuře Reuters přední poslanec za CSU Stefan Müller.

Draghi přes ECB pomáhá Itálii, míní kritici

Když Draghi na konci července signalizoval, že „udělá vše, co bude v jeho moci, aby zabránil “, podpořila jej spolu s dalšími evropskými politiky i Merkelová a její ministr financí Wolfgang Schäuble. Někteří politici v Berlíně a Mnichově však Draghiho po jeho vystoupeních začali obviňovat z toho, že řídí spíš „italskou centrální banku“ a ECB zneužívá k prosazování italských zájmů. Řada Němců se dívá na Italy jako na nenapravitelně nedisciplinované a za osudové pro eurozónu považuje rozhodnutí přijmout Itálii do měnové unie při jejím založení v roce 1999.

Přední činitel CDU Michael Meister však debatu o změnách stanov ECB označuje za zbytečnou a nerealistickou. „V této chvíli o tom nemůže být ani řeči. Takové diskuse jsou proto iluzorní,“ řekl.