Neopouštějte nás, vyzval Cameron Skoty

David Cameron

David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Premiér David Cameron využil cesty do Skotska k agitaci pro zachování jednotné Británie. “Dnes jsem přijel s jedinou jednoduchou zprávou: doufám, že Skotsko bude hlasovat pro to, aby zůstalo částí Spojeného království,” prohlásil v Edinburghu. Je prý připraven dát Skotsku více pravomocí, i když se o tom zmínil jen vágně.

Skotské referendum o nezávislosti je stále silnější politické téma. Skotská regionální vláda vedená nacionalistou Alexem Salmondem by ho ráda uspořádala v roce 2014. S Londýnem se však ohledně jeho organizace pře hned v několika záležitostech.

Příznivci zachování jednoty by byli rádi, aby se referendum konalo dřív, protože separatisté zatím nemají podle průzkumů po svůj záměr dostatečnou podporu, ale jejich počet stoupá. Spor se vede o věk voličů i o formulaci otázek. Londýn by chtěl pouze možnosti ano, ne. Nacionalisté uvažují i o doplňkové otázce, která by se vztahovala ke zvýšení pravomocí. To by ale podle unionistů mohlo rozdělit hlasy příznivců Británie.

Cameron připouští, že Skotsko by mohlo být samostatné, uvnitř Británie je však prý silnější. Zmínil riziko globalizace. “A je tady dopad rostoucí hospodářské soutěže kvůli novým, ekonomickým silám ve světě. Věřím, že Spojené království má odpověď na obě tyto výzvy,” řekl premiér.