Nepál postaví první silnici vedoucí do oblasti Mount Everestu

Mount Everest

Mount Everest Zdroj: Shutterstock

Nepál plánuje postavit první silnici vedoucí do oblasti, která je výchozím bodem pro výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Napsala to agentura DPA s odvoláním na nepálská média. Stokilometrová silnice by měla kromě snadnějšího přístupu pro turisty přinést i snížení životních nákladů v oblasti.

Ministerstvo cestovního ruchu plánuje, že silnice spojí Džiri s vesnicí Surkhet, která leží několik hodin chůze od městečka Lukla, kde se nachází letiště Tenzinga a Hillaryho. Vláda již na projekt vyčlenila potřebné finance, výstavba by tak měla začít v tomto fiskálním roce, píše deník Kathmandu Post s odvoláním na zástupce ministerstva.

Region není se zbytkem země spojen silnicí, existuje zde pouze pěší stezka. Silnice ulehčí přístup pro turisty a usnadní i zásobování, které je dosud závislé na letecké dopravě. To se promítá i do výše životních nákladů v oblasti.

Letecké spoje jsou kvůli špatnému počasí často rušeny. Letiště v městečku Lukla navíc patří k nejnebezpečnějším na světě. Region ročně navštíví až 35 tisíc turistů.