Neplníte ani vlastní závazky. Erdogan odmítl výzvu OSN k uprchlíkům

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostře zkritizoval OSN, která vyzvala jeho zemi k otevření své hranice desetitisícům syrských uprchlíků. Podle něho vznáší světová organizace požadavky, aniž by sama plnila svoje vlastní závazky.

Erdogan řekl, že zatímco Ankara vydává v rámci letité syrské uprchlické krize kolem deseti miliard dolarů (240 miliard korun), OSN přispěla jen 455 miliony (11 miliard korun).

Útěk syrských obyvatel před pokračujícími boji, které vyvolaly novou vlnu uprchlíků, označil turecký prezident za „nucenou migraci“ a „masakr“. Podle něho se situace v Sýrii stala pro Turecko „záležitostí vnitřní bezpečnosti“.

Turecko, ve kterém je v současnosti 2,5 až 2,7 milionu syrských uprchlíků, v posledních dnech prudce omezilo příliv běženců - pouští jen zraněné a nemocné. Na syrsko-turecké hranici se jich nahromadilo kvůli posledním bojům v severosyrském Halabu podle odhadů přes 70 tisíc.

Erdogan odsoudil USA

Turecký prezident také odsoudil diplomatickou podporu, kterou se v těchto dnech dostalo od Spojených států syrským Kurdům. V projevu k místním zastupitelům v Ankaře prezident netajil rozhořčení a řekl, že politika USA proměnila region v „tratoliště krve“.

Turecko si už v úterý předvolalo amerického velvyslance v Ankaře, neboť mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby řekl, že Washington nepovažuje kurdskou Stranu demokratické unie (PYD) působící v Sýrii za teroristickou organizaci.