Neposlušní Irové: půlka z nich nezaplatila novou daň

Irsko

Irsko Zdroj: profimedia.cz

Irsko dosud platilo jako příklad země, kde zafungovala úsporná opatření, aniž by vyvolala velké protesty. S novou daní, kterou tamní vláda slíbila zavést výměnou za úvěr od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, ale Dublin narazil. Podle portálu euobserver.com daň ve výši 100 eur (2473 korun) do sobotní půlnoci, kdy vypršela lhůta pro její uhrazení, zaplatilo jen 805 tisíc z 1,6 milionu domácností.

Nezabraly ani výzvy vlády, aby se Irové zachovali jako vlastenci a správní občané a daň zaplatili. Statisícům lidí teď hrozí pokuty i soudy.

Někteří vtipálci si z daňových úředníků alespoň vystřelili, i když zaplatili. Při registraci pro odvedení poplatku se přihlásili třeba jako Mickey Mouse nebo Kačer Donald.

Mění se ale celková nálada - rozhořčení dříve disciplinovaných Irů kvůli utahování opasků roste. Lidi pobouřilo mimo jiné to, že stejnou částku měli do státní pokladny zaplatit chudé i bohaté domácnosti. K občanské neposlušnosti kvůli tomu Iry vyzvaly i odbory a levicové organizace.

Několik tisíc Irů přišlo v sobotu v Dublinu na demonstraci před kongresové centrum, kde se konal sjezd vládní středopravicové strany Fine Gael. Politikům tam dali najevo, že mají dost úsporných opatření, k nimž se vláda zavázala, aby dostala od mezinárodních institucí záchranný úvěr.

IrskoIrsko | profimedia.cz

Problém má státní kasa, hrozí i odmítnutí evropské smlouvy

Ačkoliv vláda plánovala, že vybere 160 milionů eur, ve skutečnosti to podle německého portálu taz.de nakonec bude jen 62 milionů eur.

Rozhořčení Irů pak může ovlivnit i výsledky referenda o smlouvě o rozpočtové disciplíně v Evropské unii, které se bude konat 31. května. K tomuto paktu se připojily všechny země sedmadvacítky s výjimkou Česka a Británie.

Irské hospodářství je znovu v recesi. V posledním čtvrtletí loňského roku irský HDP propadl o 0,2 procenta, ve třetím se snížil o 1,1 procenta.

Na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur se Irsko s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodlo v listopadu 2010.