Netflix kupuje studio, které vyrobilo vizuální efekty pro Hru o trůny a Stranger Things

Netflix převezme německé studio Scanline VFX, které vyrábí vizuální efekty. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. Na snímku šéf a spoluzakladatel Netflixu Reed Hastings.

Netflix převezme německé studio Scanline VFX, které vyrábí vizuální efekty. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. Na snímku šéf a spoluzakladatel Netflixu Reed Hastings. Zdroj: e15.cz

Scanline se podílelo například na seriálech Stranger Things nebo Hra o trůny.
Turecká lira v úterý oslabila o patnáct procent na nové historické minimum.
Americký prezident Joe Biden nařídil uvolnit ze strategických rezerv USA padesát milionů barelů ropy. Chce tím srazit cenu klíčové komodity. Jeho příklad bude následovat i Čína, Japonsko nebo Indie.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

USA bojují proti rostoucím cenám ropy, sáhnou do rezerv

Spojené státy uvolní ze svých strategických rezerv ropy padesát milionů barelů, aby tak přispěly ke snížení cen klíčové suroviny. Do svých ropných rezerv podle Bílého domu v následujících týdnech sáhnou také Čína, Japonsko, Indie, Jižní Korea a Velká Británie, kteří všichni patří k největším spotřebitelům ropy na světě. „Vysoké ceny energií totiž ohrožují zotavení globální ekonomiky z koronakrize,“ uvedl Washington. Dodatečné zásoby zamíří na trh ve druhé polovině prosince. Ropa ihned po oznámení zprávy začala zlevňovat a ve včerejších večerních hodinách spadla pod 79 dolarů za barel.   

Turecká lira oslabila na nové historické minimum

Měnová krize v Turecku se v úterý prohloubila po projevu prezidenta země Recepa Tayyipa Erdoğana. Ten na začátku týdne informoval veřejnost o svém kontroverzním plánu nadále udržovat stávající měnovou politiku, aby pomohl strádajícímu hospodářství. Centrální banka přitom na nátlak prezidenta od září snížila úrokové sazby už třikrát. Turecká lira následně citelně oslabila o patnáct procent a dostala se tak na nové historické minimum. V letošním roce již odepsala kolem 45 procent a má tak nejhorší výkonnost ze všech světových měn. Erdoğan je dlouhodobě přesvědčen, že zvyšování sazeb nezastaví rostoucí inflaci, s čímž ovšem většina ekonomů nesouhlasí.       

Z trhů a burz 

Akciové trhy uzavřely smíšeně, nedařilo se technologiím

Akcie ve Spojených státech se v úterý na směru neshodly. Dařilo se zejména bankám a energetickým společnostem. Naopak velké technologické tituly Alphabet, Meta Platforms či Microsoft zlevnily. Index S&P 500 vzrostl o 0,17 procenta. Dow Jones přidal 0,55 procenta. Nasdaq Composite ovšem o půl procenta klesl. Většina burz v západní Evropě včera výrazně oslabila. Nejvíce celoevropský index STOXX Europe 600, který se snížil o 1,28 procenta. Ve ztrátě skončil též německý DAX (-1,11 procenta) a francouzský CAC 40 (-0,85 procenta). Výjimkou byl britský benchmark FTSE 100, jenž o 0,15 procenta posílil.    

Netflix vyrazil na nákupy

Americký streamovací gigant Netflix kupuje původně německé studio Scanline VFX. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. K jejímu dokončení má dojít v prvním čtvrtletí příštího roku. Scanline, které vzniklo v roce 1989 a zaměstnává zhruba 1100 lidí, se zabývá vývojem vizuálních efektů pro filmy a televizní seriály. Podílelo se například na populárních sériích Hra o trůny nebo Stranger Things. Média upozorňují, že Netflix bude poprvé vlastnit jednoho z hlavních hráčů v čím dál tím významnějším odvětví tvorby speciálních efektů. Podle Netflixu však bude studiu nadále umožněno spolupracovat i s konkurencí.         

Tweet dne

Stane se dnes

  • Na plenárním zasedání Evropského parlamentu se bude projednávat například poskytování vakcín proti koronaviru rozvojovým zemím nebo výsledek nedávného klimatického summitu OSN v Glasgow.   
  • Polský premiér Mateusz Morawiecki se sejde s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Mají hovořit o migrační krizi na polsko-běloruské hranici. 
  • Macron následně odcestuje na dvoudenní návštěvu Chorvatska, kde by měl s tamní vládou podepsat smlouvu na dodávku dvanácti francouzských použitých bojových letadel Rafale za miliardu eur.  
  • Evropská komise odpoledne zveřejní pravidelná ekonomická doporučení pro země Evropské unie.
  • Institut Ifo bude informovat o vývoji podnikatelské důvěryv Německu za listopad.
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu USA za třetí čtvrtletí.