Neutrální Švédsko kvůli Rusku posiluje armádu, cvičí s NATO

Švédsko posiluje své vojenské kapacity a účastní se více cvičení Severoatlantické aliance kvůli obavám z Ruska. Podle deníku The Local to prohlásil švédský ministr obrany Peter Hultqvist. Vyjádřil se tak den poté, co americké Centrum pro analýzu evropské politiky (CEPA) zveřejnilo zprávu, podle níž v březnu Rusko pořádalo manévry s 33 tisíci vojáky zaměřené na nácvik invaze na švédský ostrov Gotland v Baltském moři a další lokality.

„Je všeobecně známo, že Rusko provádí rozsáhlejší, složitější a v některých případech provokativnější cvičení. My na tento vývoj reagujeme a posilujeme nyní vojenské kapacity a naši mezinárodní spolupráci,“ řekl Hultqvist švédskému deníku Dagens Nyheter.

Švédsko není členem NATO a má dlouhodobou tradici vojenské neutrality. Vzhledem k hrozbě Ruska se ale nyní zapojí do většího počtu manévrů s aliancí, z nichž některé se budou konat i na švédském území. V září se švédská armáda zúčastní vojenského cvičení ve Španělsku a v roce 2018 cvičení v Norsku.

Washingtonské Centrum pro analýzu evropské politiky (CEPA) ve své čtvrteční zprávě napsalo, že Rusko uskutečnilo od 21. do 25. března cvičení, při němž 33 tisíc ruských vojáků nacvičovalo vojenské obsazení baltského regionu, včetně švédského ostrova Gotland, Alandských ostrovů patřících Finsku, severního Norska a dánského ostrova Bornholm.

USA v Pobaltí

„Pokud by byla taková invaze úspěšná, ruská kontrola nad těmito územími by znemožnila NATO vojenské posílení pobaltských států,“ píše se ve zprávě.

Spojené státy tento měsíc oznámily, že plánují rozmístění těžké vojenské výzbroje v pobaltských a východoevropských státech, aby uklidnily tamní spojence, které znervóznila ruská intervence na Ukrajině. Pentagon je připraven rozmístit v těchto zemích tanky, bojová vozidla a další těžké zbraně až pro 5000 amerických vojáků.

Švédští experti nebezpečí ruské invaze na ostrovy v Baltském moři zpochybnili, podle nich bylo březnové vojenské cvičení především demonstrací síly ze strany Moskvy.

Vláda zvyšuje rozpočet

Švédská vláda nicméně zvyšuje obranný rozpočet, který byl razantně snížen po skončení studené války. V dubnu Švédsko oznámilo, že v období let 2016 až 2020 zvýší výdaje na zbrojení o 10,2 miliardy švédských korun (30 miliard korun).

Švédská veřejnost je dlouhodobě proti členství v NATO, podpora vstupu do aliance ale v poslední době roste. Podle letošního průzkumu veřejného mínění by pro vstup byl nyní každý třetí Švéd.

Ruský velvyslanec ve Švédsku před týdnem varoval, že Švédsko by pravděpodobně čelilo vojenské akci ze strany Ruska, pokud by se chtělo k NATO připojit.