New York má první případ eboly, nakaženým je lékař

Letiště JFK

Letiště JFK Zdroj: CC BY-NC 2.0: ifranz via Flickr

Newyorský lékař, který se nedávno vrátil ze západní Afriky do New Yorku, měl pozitivní testy na ebolu. Uvedl to v noci na dnešek starosta New Yorku Bill de Blasio, který tak potvrdil dřívější spekulace médií. Je to první případ eboly v největším městě Spojených států a čtvrtý potvrzený případ v této zemi.

Pacientem je třiatřicetiletý člen mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) Craig Spencer, který léčil pacienty s ebolou v Guineji, jednom ze tří západoafrických států, které epidemie zasáhla nejvíce. Spencer se odtud vrátil před týdnem. Poté, co dostal horečku a průjem, to ve čtvrtek oznámil organizaci MSF. Speciální tým v ochranných oblecích pak lékaře dopravil z bytu na Manhattanu do nedaleké nemocnice Bellevue.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo uvedl, že Spencer byl v přímém kontaktu se čtyřmi lidmi. Tři z nich, včetně lékařovy snoubenky, byli umístěni do karantény. Příznaky nemoci podle newyorských úřadů nemají. Čtvrtou osobou je řidič taxi. U něj bylo nebezpečí nákazy vyloučeno.

Ebola v New Yorku znejisťuje také investory
Evropských index FTSEurofirst 300 zaznamenal půlprocentní propad na 1 310,25 bodu. Páteční akcie v pátek obrátily v pátek ráno svůj směr vývoje po zprávách o prvním případu eboly v New Yorku. Propad zaznamenal také americký index S&P 500, a to konkrétně o 0,7 %.

„V úvodu chceme prohlásit, že Newyorčané nemají žádný důvod k obavám,“ uvedl podle agentury AP de Blasio. Newyorčanům, kteří nebyli vystaveni nebezpečí, podle něj nehrozí žádné riziko.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bude nyní provádět další testy, aby potvrdilo předběžný výsledek. CDC také do New Yorku vyslalo tým expertů vyčleněných pro boj proti ebole. Newyorské úřady začaly procházet lékařovy kontakty, aby zjistily, kdo by mohl být případně ohrožen.

Prošel kontrolou na letišti

Podle činitelů, které citovala agentura Reuters, Spencer na newyorské mezinárodní letiště J.F. Kennedyho přiletěl 17. října a prošel zdravotnickou kontrolou pro cestující z Guiney, Libérie a Sierry Leone. Podle CDC absolvoval několik stupňů prohlídky a neměl horečku ani další příznaky nemoci.

Spencer podle newyorských činitelů uvedl, že než onemocněl, šel si zaběhat, jel metrem a ve středu si vzal taxi. Ten den se již cítil unavený, horečku ale prý dostal až dnes ráno.

Obavy z šíření eboly v USA rostou od chvíle, kdy byl v Texasu hospitalizován první člověk s touto diagnostikovanou nemocí, Liberijec, který s ebolou do USA přicestoval z Afriky a 8. října zemřel. Virem se infikovaly i dvě sestry, které ho ošetřovaly. Jedna z nich se podle prohlášení rodiny zřejmě uzdravila. Druhá nakažená zdravotní sestra je podle všeho také na cestě k uzdravení.

Ebola se přenáší přímým kontaktem s tělními tekutinami nakažených. Podle činitelů je pro běžného obyvatele New Yorku pravděpodobnost nákazy malá.