News of the World chtěly odposlouchávat bývalého britského premiéra

Gordon Brown

Gordon Brown

Včera zaniklý bulvární měsíčník New sof the World se pokoušel získat přístup k hlasové schránce a bankovním údajů bývalého britského ministerského předsedy Gordona Browna. Zájem měl i o lékařské záznamy jeho rodiny, uvedl britský deník The Guardian.

Existují také důkazy o tom, že soukromý detektiv najatý redakcí ke svému pátrání využil policejního počítače, přístup získal od nejmenovaného policisty. V centru pozornosti News of the World byl v poslední době i blíže neupřesněný labouristický poslanec, dříve hledali najatí detektivové informace o bývalém premiérovi Tonym Blairovi či exministrovi pro Evropu Chrisovi Bryantovi.

Bulvární nedělník úspěšně získal Brownovy daňové dokumenty, které odcizil z počítače účetní předsedy britské levice. Brown byl cílem týdeníku posledních deset let, dodal The Guardian.

Jeden z bývalých zaměstnanců News of the World uvedl, že redaktoři několikrát navštívili Brownův osobní bankovní účet. Bank Abbey International zjistila, že kdosi vydávající se za Browna v lednu 2000 opakovaně volal do jejího telefonního centra a úspěšně získal informace o stavu konta bývalého britského premiéra.

News of the World se ale pravděpodobně snažily získat i přístup k telefonátům obětí teroristických útoků v USA z 11. září 2001. Deníku The Daily Mirror to potvrdil americký policista, který tvrdí, že byl redaktory bulvárního nedělníku kontaktován, aby se pokusil proniknout do policejní databáze a odcizit z ní příslušné údaje.

Tyto a další informace komplikují snahu vlastníka News of the World a mediálního magnáta Rupperta Murdocha, jehož News Corporation se pokouší o převzetí britské televizní stanice BSkyB. Předseda vládních liberálů a britský vicepremiér Nick Clegg dnes prohlásil, že Murdoch by se měl této akvizice vzdát.