Nic už nemá smysl, říkal před smrtí Berezovskij

Policie uzavřela přístup k domu Berezovského

Policie uzavřela přístup k domu Berezovského

Sebevražda nebo náhlá srdeční příhoda je podle britských vyšetřovatelů nejpravděpodobnější příčinou smrti ruského miliardáře Borise Berezovského. Oznámila to televize Sky News s odvoláním na policejní zdroje. Vyšetřovatelé zatím v domě ruského oligarchy nenalezli nic podezřelého, neexistují ani známky svědčící o přítomnosti cizí osoby.

Dům Berezovského v Ascotu u Londýna v sobotu uzavřela policie, která do jeho blízkosti nepouštěla místní obyvatele ani novináře. Objekt prohledali experti na chemické, biologické a radiochemické látky, ale žádné nebezpečné materiály v domě nenašli. Blokáda okolních ulic byla dnes odvolána.

Berezovského nalezl v sobotu v koupelně jeho tělesný strážce. Ruský oligarcha se údajně léčil na depresi, ztratil životní perspektivu a toužil po návratu domů. Podle redaktora ruského vydání časopisu Forbes Ilji Žeguljova, který s Berezovským hovořil den před jeho smrtí, miliardář za své největší přání označil návrat domů. Do Ruska se prý chtěl vrátit i přesto, že mu tam za údajné tunelování ruských firem hrozilo vězení.

Dopis Putinovi

V Rusku byl Berezovskij odsouzen k celkem 19 letům vězení za rozkrádání majetku letecké společnosti Aeroflot a za údajné vytunelování automobilky Autovaz. Byl také obviněn z pokusu o státní převrat a dalších trestných činů. Podle Žeguljova změnil Berezovskij názor na osobu prezidenta Vladimira Putina, který byl do té doby jeho úhlavním politickým nepřítelem. Tuto informaci dnes potvrdil i Kreml. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov agentuře Interfax řekl, že Berezovskij napsal Putinovi dopis. Svěřil se v něm prý prezidentovi, že hledá možnost, jak se vrátit domů.

Prohra, rozchod, deprese

Za příčiny depresí Berezovského označují ruská i britská média prohru soudního sporu se znepřáteleným ruským miliardářem Romanem Abramovičem, která Berezovského připravila nejen o miliardy, ale i o reputaci zdatného obchodníka. Loni v srpnu s Abramovičem Berezovskij prohrál soud o vlastnictví ruské ropné společnosti Sibněfť, kde šlo o víc než pět miliard dolarů (asi 100 miliard korun).

Oligarcha prý měl po prohraném soudu finanční potíže, byl dokonce nucen rozprodávat obrazy, vily a automobily. Dalším těžkým úderem byl údajně pro něj i nedávný rozchod s bývalou přítelkyní Jelenou Gorbunovovou. Lékaři začali Berezovskému předepisovat antidepresiva několik týdnů po ukončení soudu. Jeden z miliardářových přátel britskému tisku řekl, že Berezovskij přemýšlel o sebevraždě. „Nic už nemá smysl. To nejlepší, co by se mi mohlo stát, je infarkt,“ prohlašoval prý ruský podnikatel krátce před svou smrtí.

Bitvu oligarchů prohrál ten méně spolehlivý

Jaká bude příští ruská podnikatelská elita?