Nice: v ohrožení života je 50 zraněných, česká oběť nepotvrzena

Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.

Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí. Zdroj: ctk/AP

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: zásah policistů proti nákladnímu autu, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
V ohrožení života je stále zhruba padesát lidí zraněných při čtvrtečním teroristickém útoku v jihofrancouzském Nice. Prohlásil to prezident François Hollande. Mezi oběťmi útoku je podle něj kromě Francouzů také mnoho cizinců. České ministerstvo zahraničních věcí nepotvrdilo informaci francouzské zpravodajské televize BMF, podle níž byl mezi oběťmi útoku v Nice i jeden člověk z České republiky.

„Na francouzském krizovém štábu nám tuto informaci nepotvrdili. Řekli, že žádnou takovou neuvolňovali, byla to spekulace,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Ministerstvo dosud informovalo o tom, že mezi oběťmi útoku by neměli být čeští občané. Jedna Češka utrpěla lehké zranění, ale nemusela zůstat v nemocnici.

Padesátka zraněných je „mezi životem a smrtí“, uvedl prezident po návštěvě nemocnice v Nice, kam dorazil i s premiérem Manuelem Vallsem. Mezi 84 oběťmi útoku je podle něj mnoho cizinců a dětí. „Je tu mnoho cizinců z celého světa a mnoho dětí, které se přišly podívat na ohňostroj a podělit se o svou radost a údiv,“ uvedl.

Datum 14. července si podle Hollandea útočník vybral schválně, protože jde o „svátek svobody“. Na promenádě jihofrancouzského města probíhaly v době útoku oslavy pádu Bastilly v roce 1789. Podle shodných informací několika francouzských médií se na ohňostroj přišlo podívat až 30 tisíc lidí, když do davu vjel útočník za volantem kamionu.

Jednatřicetiletý pachatel atentátu podle prezidenta neměl komplice. Boj s terorismem bude podle Hollandea dlouhý, neboť nepřítel bude dále útočit na západní hodnoty.

Zdravotnická zařízení departementu Alpes-Maritime, jehož je Nice metropolí, přijala po útoku 188 zraněných. V tiskové zprávě to uvedl odbor francouzského ministerstva zdravotnictví. V kritickém stavu je 48 osob, 25 z nich je na jednotkách intenzivní péče.

V Nice ve čtvrtek večer najel útočník za volantem kamionu mezi lidi slavící na ulici státní svátek. Zemřelo 84 lidí, mezi oběťmi je mnoho cizinců.

Čtěte velké téma o teroru v Nice