Nice: náklaďák najel do davu lidí, 84 mrtvých. Šokoval Francii i svět

Kamion, kterým vrah zaútočil

Kamion, kterým vrah zaútočil Zdroj: ctk

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
Nejméně 84 lidí zemřelo při útoku ve francouzském městě Nice, kde ve čtvrtek pozdě večer najelo do davu lidí oslavujících státní svátek nákladní auto. V kritickém stavu je stále 52 zraněných. Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin, navrhl prodloužit výjimečný stav v zemi a počínaje sobotou vyhlásil třídenní státní smutek. Prokuratura útočníka identifikovala jako 31letého Mohameda Lahouaieje Bouhlela původem z Tuniska. Policie ho ještě během činu zastřelila.

Útočník byl identifikován jako jednatřicetiletý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Žádná organizace se k útoku zatím nepřihlásila. Atentát odsoudili světoví státníci i české politické špičky.

Kromě 84 mrtvých, mezi nimiž je deset dětí, utrpělo 202 lidí zranění. V kritickém stavu je 52 lidí, z nich 25 je na přístrojích na jednotkách intenzivní péče. Mezi oběťmi i zraněnými je podle Hollandea mnoho cizinců. Potvrzené jsou obětí například z USA, Německa, Švýcarska či Ruska

Podle českého ministerstva zahraničí by mezi oběťmi neměli být žádní Češi. Informace televize BFMTV o jedné české oběti se nepotvrdila. Čechům, kteří si přejí opustit Francii, nabídlo ministerstvo transport do Česka.

Více podrobností z místa útoku:

Útočícím řidičem kamionu byl 31letý Mohamed Lahouaiej Bouhlel, o němž měla záznamy policie, nikoli ale tajné služby. Jeho byt na východě Nice policisté prohledali a jeho bývalou manželku zadrželi.

Čtěte velké téma o teroru v Nice

Lahouaiej Bouhlel ve čtvrtek krátce po 22:30 na pobřežní promenádě v Nice najel nákladním vozem do davu lidí. Předtím než jej policie zastřelila, vystřelil on sám několikrát na tři policisty. V devatenáctitunovém voze, který si Lahouaiej Bouhlel pronajal 11. července a 13. července ho měl vrátit, policisté následně našli jednu automatickou zbraň a náboje a atrapy dalších tří zbraní. Zajistili také mobilní telefon a osobní dokumenty.

Podle prokurátora Françoise Molinse ale atentát nese známky činnosti teroristických organizací a odpovídá jejich výzvám k organizování vražd. K činu došlo osm měsíců poté, co teroristé z organizace Islámský stát zabili v Paříži 130 lidí. Od té doby platí ve Francii výjimečný stav, který se dnes Hollande rozhodl prodloužit o další tři měsíce. Pokud návrh schválí parlament, bude výjimečný stav platit do konce října. Ve čtvrtek přitom bylo oznámeno, že výjimečný stav už za pár dnů ve Francii skončí.

Přečtěte si o reakci českého prezidenta:

Německo, Itálie a Španělsko po útoku v Nice posílily kontroly na hranicích. Slovensko zvýší bezpečnostní opatření a Británie jejich stav prověří. V Česku nadále platí první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost. Policie bude dál víc hlídat některé objekty jako letiště či nádraží.

Útok v Nice odsoudili představitelé více než padesáti států, například americký prezident Barack Obama, ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová či předseda Evropské rady Donald Tusk.

Česku podle BIS bezprostředně nehrozí teroristický útok
Bezpečnostní informací služba (BIS) v tuto chvíli nemá informace, že by Česku hrozilo bezprostřední či okamžité nebezpečí teroristického útoku, řekl v reakci na útok ve francouzském Nice mluvčí BIS Jan Šubert. Podle něj však dále trvá možné riziko, které vyplývá z toho, že je Česko například členem NATO či spojencem USA.

Mluvčí BIS upozornil na to, že zatím není jasné, jestli šlo o útok jedince nebo zda byl pachatel členem nějaké teroristické skupiny. „Při útoku osamělého vlka je téměř nulová šance takový útok zastavit,“ podotkl Šubert.

Kvůli terorismu Česko úzce spolupracuje se zahraničními zpravodajskými službami. V roce 2015 BIS od zahraničních partnerů přijala přes 8100 informací, poznatků a depeší a předala jim 1500 zpráv a dokumentů. Převážná většina depeší se týkala terorismu.

Úřady povolaly do ulic Nice asi 500 policistů, aby dohlíželi na bezpečnost obyvatel a vypomohli s vyšetřováním. Na neurčito je uzavřena část pobřežní promenády, kde se útok odehrál, a také několik úseků přilehlých ulic.

Řada světových politiků útok v Nice odsoudila a dala najevo zármutek a soucit s oběťmi, jejich blízkými i celou Francií. Americký prezident Barack Obama mluvil o „strašlivém, zjevně teroristickém činu“. Zároveň nařídil svým úřadům, aby poskytly Francii veškerou potřebnou pomoc.

„Je to tragický paradox, že oběťmi útoku jsou lidé oslavující svobodu, rovnost a bratrství,“ řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. „Německo stojí po boku Francie v boji proti terorismu. Slova sotva stačí, abychom řekli, že jsme spolu s našimi francouzskými přáteli,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

„Opět jsme se přesvědčili, že terorismu je naprosto cizí lidská morálka. Jeho oběťmi se stali naprosto nevinní lidé, včetně žen a dětí,“ uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Zdůraznil, že k vítězství nad „nestvůrným zlem“ je nezbytné spojit síly a že Rusko je připraveno k těsné spolupráci s Francií a dalšími partnery.

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka i další čeští vládní a opoziční politici útok v Nice také odsoudili. Zeman se vyjádřil pro razantnější postup vůči teroristům, Sobotka zdůraznil odhodlání porazit „zvrácený fanatismus“. Útok podle předsedy ODS Petra Fialy ukázal, že další omezování svobod v rámci vyšší bezpečnosti nemá smysl. Atentát odsoudili také pražští muslimové.

Evropské akcie na začátku obchodování v reakci na útok v Nice klesaly. Ztrácely hlavně akcie firem zaměřených na turistiku.

Útok povede k dalšímu poklesu zájmu Čechů o dovolenou ve Francii, podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) nejméně o 30 procent oproti loňsku. „Na riviéře je nyní odhadem 6000 až 8000 českých turistů,“ řekl ČTK místopředseda ACK Jan Papež. Francie byla loni osmou nejoblíbenější destinací českých turistů, celkem tam vyjelo 139.000 Čechů.

Útok v Nice je druhý nejhorší masakr ve Francii od r. 1995
Výběr teroristických a dalších útoků s větším počtem obětí ve Francii od roku 1995:
25. července 1995 - Při výbuchu ve stanici Saint-Michel pařížského metra zahynulo osm osob a 80 dalších bylo zraněno. V následujících měsících atentáty pokračovaly, začátkem října se k nim přihlásila alžírská Islámská ozbrojená skupina (GIA).

3. prosince 1996 - Čtyři mrtvé si vyžádala nálož, která vybuchla v soupravě podzemní dráhy RER ve stanici Port-Royal v centru Paříže. Za pachatele byla označena alžírská Islámská ozbrojená skupina (GIA).

27. března 2002 - Osm lidí zastřelil a 19 zranil 33letý muž, který hodinu po půlnoci zahájil palbu na členy městské rady na radnici v Nanterre na předměstí Paříže. Pachatel Richard Durn druhý den spáchal sebevraždu skokem z okna ve 4. patře budovy v Paříži.

9. března 2012 - Francouz alžírského původu Mohammed Merah před židovskou školou Ozar Hatora v Toulouse zabil tři děti a dospělého; zřejmě rovněž on v předchozím týdnu zabil tři francouzské výsadkáře v Montaubanu a Toulouse. Merah se zabil skokem z okna 22. března po přestřelce s policií, která ho držela v obklíčení 30 hodin.

7. ledna 2015 - Střelba v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala 12 mrtvých, o den později zahynula při přestřelce jedna policistka, 8. ledna při útoku na obchod s košer potravinami zemřeli další čtyři lidé. Za tři dny zahynulo ve Francii v souvislosti s útoky 17 nevinných lidí a tři pachatelé, které zastřelili policisté.

13. listopadu 2015 - Při šesti teroristických útocích v Paříži zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. K útoku se přihlásil Islámský stát.

14. července 2016 - Nejméně 80 lidí zemřelo při večerním útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. Útočníkem byl podle policejního zdroje 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.