Ničivé povodně v Srbsku a Bosně mají desítky obětí. Sáva stále hrozí

Sesuv půdy v bosenské obci Topčić Polje 120 km severně od Sarajeva

Sesuv půdy v bosenské obci Topčić Polje 120 km severně od Sarajeva Zdroj: CTK/AP

Záchrana lidí v bosenském městě Maglaj
Poškozené koleje poblíž bosenského města Tuzla
Záchrana lidí v bosenském městě Maglaj
Záchrana lidí v bosenském městě Maglaj 150 km severně od Sarajeva
Lidé stavějí protipovodňové zábrany na řece Sávě v srbském městě Sremska Mitrovica
8
Fotogalerie
Rozsáhlé záplavy na Balkáně si vyžádaly už nejméně 44 lidských životů. Situace v nejhůře postižených oblastech středního a západního Srbska i na jihovýchodě Bosny a Hercegoviny se však mírně zlepšila a hladiny většiny řek tam už kulminovaly, někde i klesají. Nebezpečí ale hrozí na řece Sávě, která způsobila povodně i v Chorvatsku, vrcholu by mohla dosáhnout až v neděli večer.

Počet obětí ještě nemusí být konečný, protože řada míst je stále pod vodou a úřady teprve začínají zjišťovat rozsah katastrofy a počítají škody a mrtvé. Srbský premiér Aleksandar Vučić oznámil, že v jeho zemi je 16 mrtvých. Bosna hlásí nejméně 27 obětí a jednoho mrtvého našli v Chorvatsku.

Svého vrcholu ještě nedosáhly hladiny v srbském hlavním městě Bělehrad a na západě země, kde jsou tisíce příslušníků záchranných složek stále v pohotovosti. Velké nebezpečí podle úřadů představuje riziko sesuvů půdy, a to hlavně v kopcovité Bosně a Hercegovině. Výstrahy před povodněmi stále platí na severu Bosny.

Bezprostřední nebezpečí už nehrozí v srbských městech Šabac, Mitrovica a Kostolac, kde ještě v sobotu s obavami sledovali stoupající hladiny Sávy a Dunaje. Také částečně zaplavená elektrárna v Obrenovači u Bělehradu podle všeho neutrpěla vážnější škody. Řada lidí však stále v zaplavených městech a obcích čeká na pomoc - celkem bylo v Srbsku evakuováno na 20 tisíc lidí.

Klidnější situace panuje i v Bosně a Hercegovině, kde záplavy ohrožovaly celou třetinu ze zhruba 1,2 milionu tamních obyvatel. Energetický koncern EPB uvedl, že dodávky proudu běží opět normálně. Úřady ale varovaly, že kvůli podmáčené půdě hrozí riziko sesuvů. List Dnevni Avaz napsal, že uzavřeno je osm hlavních silničních tahů.

Katastrofický obraz skýtá například bosenské město Doboj, kde obyvatele zaskočila přívalová vlna vysoká tři až čtyři metry a město zcela zaplavila. Podle úřadů tam záchranáři objevili zatím 20 těl a s prohledáváním domů ještě zdaleka nejsou hotovi. „Nejvyšší prioritou je teď najít mrtvé. Bude jich mnoho,“ řekl tamní starosta Obren Petrović.

Video z bosenského města Doboj:

Údaje o počtu mrtvých se liší, úřady se totiž zdráhají bilanci potvrdit a slibují, že konečné číslo zveřejní po dokončení záchranných prací. Výši hmotných škod chtějí v Srbsku a Bosně spočítat do středy: už teď se ale odhaduje, že jen na srbské straně povodně způsobily škody za více než miliardu eur (více než 27 miliard Kč).

Česká pomoc
Na Balkáně pomáhají záchranné týmy z řady evropských zemí včetně České republiky. Devítičlenná jednotka Hasičského záchranného sboru ČR se zapojila do akce v okolí Bělehradu, v sobotu například odčerpávala vodu z elektrárny v Lazareveci. Česko nabídlo Srbsku i pomoc dalších dvou záchranných týmů, které disponují i speciální technikou a plavidly; o jejich výjezdu se bude teprve rozhodovat.
Češi mohou obětem povodní přispět i prostřednictvím veřejných sbírek, které už vyhlásily například humanitární organizace ADRA a Člověk v tísni.