Niger je ochoten vydat Saadího Kaddáfího do Haagu

Saadí Kaddáfí

Saadí Kaddáfí Zdroj: profimedia.cz

Nigerská vláda je připravena vydat Saadího Kaddáfího, syna svrženého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, mezinárodnímu soudu v Haagu, pokud o to soudci požádají. V nigerské metropoli Niamey to dnes oznámil ministr spravedlnosti Marou Amadou v reakci na spor o Saadího osud, který vypukl mezi Nigerem a Libyí. Objevily se dokonce spekulace, že za určitých podmínek by Saadí mohl být vydán i do Libye.

Konflikt vyvolal sám Saadí Kaddáfí svým pátečním rozhovorem pro televizi Al-Arabíja, v němž pohrozil, že se z exilu v Nigeru vrátí do Libye. Většina Libyjců prý není spokojená se současnou situací a v zemi hrozí povstání. „V zemi bude velké povstání na jihu, východě, ve středu a na západě,“ poznamenal a podotkl, že revolta již existuje a každým dnem roste.

Výroky vyvolaly v Tripolisu pobouření a nový libyjský režim požádal Niger o Saadího vydání. „Vyzýváme nigerskou vládu, aby v zájmu zachování dobrých vzájemných vztahů okamžitě Saadího a ostatní uprchlíky vydala libyjským úřadům,“ reagoval na interview mluvčí Přechodné národní rady, která po svržení Muammara Kaddáfího v Libyi vládne.

Nigerská vláda již dříve odmítla Saadího vydat, nicméně podle nepotvrzených zpráv stanice Al-Arabíja dnes nechala syna svrženého libyjského diktátora zatknout. Do Libye by ho prý Niger vydal, pokud bude zaručen nezávislý a nestranný soudní proces.

Požádá-li o to mezinárodní soudní tribunál v nizozemském Haagu, je podle ministra spravedlnosti Niger připraven vydat Saadího mezinárodní justici. Do té doby bude zadržován v Nigeru a bude mu napříště znemožněno, aby situaci v Libyi veřejně komentoval, prohlásil ministr Amadou.