Nigerijci se mají vyhnout Americe, nemusí se tam dostat ani s vízem

Donald Trump zakázal příliv imigrantů do USA

Donald Trump zakázal příliv imigrantů do USA Zdroj: Reuters

Kontroverze kolem Trumpova dekretu
Kontroverze kolem Trumpova dekretu
Manželé Trumpovi
Kontroverze kolem Trumpova dekretu
Imigrační kontrola na letišti Heathrow
14
Fotogalerie

Nigerijské úřady vyzvaly občany Nigérie, aby se kromě nezbytných případů vyhnuli cestám do USA. Důvodem jsou případy několika Nigerijců, kterým byl navzdory platným vízům v minulých týdnech zakázán vstup do USA. 

Výzvu k omezení cest dnes vydala zvláštní prezidentova poradkyně pro zahraniční záležitosti Abike Dabiriová-Erewaová.

"V minulých týdnech náš úřad řešil několik případů Nigerijců, kteří měli víza pro opakované vstupy do USA, avšak vstup jim nebyl povolen a byli posláni zpět do Nigérie," sdělila Dabiriová-Erewaová.

Podle ní byly tyto odmítnuté osoby poslány do Nigérie nejbližším letem a jejich víza byla zrušena. Americké imigrační úřady neuvedly důvod tohoto postupu.

Dabiriová-Erewaová vyzvala všechny, kdo nepotřebují nutně odjet do USA, aby zvážili přesun termínu, dokud se nevyjasní nová imigrační politika Spojených států.

Americký prezident Donald Trump má dnes podepsat nový protipřistěhovalecký dekret. Počítá se s tím, že zakáže na 90 dní vstup občanů šesti zemí do USA. Nigérie mezi nimi ale není. Trump vydal podobný dekret už v lednu. Týkal se se sedmi muslimských zemí a jeho uplatnění zablokovaly americké soudy.

Video placeholde
VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky • YouTube.com