Trumpův imigrační dekret stál USA téměř 200 milionů dolarů. Země ale začala výrazně lákat Rusy

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: EPA

Ilustrační
Letiště JFK v New Yorku
Ilustrační
4
Fotogalerie

Exekutivní příkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastavující přijímání uprchlíků ze sedmi především muslimských zemí stál USA už 185 milionů dolarů na ušlých příjmech. Od zavedení Trumpova příkazu klesl cestovní ruch USA o 2,2 procenta, odkázal The Telegraph na zjištění Global Business Travel Association.

Ačkoliv byl Trumpův příkaz pozastaven Federálním odvolacím soudem v San Francisku, snížená míra cestovního ruchu je zřejmě doprovázena také propadem poptávky po letech do Států.

Podle cestovní společnosti Hopper, která analyzuje miliardy vyhledávaných letů, je poptávka po letech do USA o deset procent nižší, než jaká byla před začátkem Trumpova prezidentství.

Podle Hopperu začala poptávka klesat už v den Trumpovy inaugurace – tehdy šlo o 5procentní propad oproti předchozím dvěma týdnům. Po kontroverzním dekretu, kterým Trump zakázal vstup do země občanům Sýrie, Iránu, Súdánu, Libye, Somálska, Jemenu a Iráku, poptávka po letech do USA klesla o sedmnáct procent.

„Zatímco by někteří mohli argumentovat tím, že redukce příchodů zahraničních návštěvníků má pozitivní efekt, tak je jasné, že drtivá většina těchto potenciálních cestujících jsou byznysmeni, turisté, studenti nebo lidé, co cestují za rodinou,“ uvedl Patrick Surry z Hopperu.

Ten se obává případného obnovení Trumpova příkazu. „Pokud budou restrikce obnoveny, Amerika dá jasně najevo, že návštěvníci nejsou dále vítáni. V takovém případě bychom mohli očekávat výrazný propad cestovního ruchu a turistického průmyslu,“ řekl Surry.

Vedle Hopperu zaznamenala podobnou tendenci v propadu poptávky i cestovní společnost Kayak. Ta zanalyzovala vyhledávání občanů Evropské unie, kteří vybírali své lety do USA. Jejich zájem je prý meziročně o čtrnáct procent nižší.

Zatímco u většiny států zájem o cestu do Spojených států klesá, v Rusku narostla míra vyhledávání letů do zámoří o 88 procent, informoval Hopper.