Nigerijští demonstranti blokují terminál ropného giganta Chevron

Chevron

Chevron Zdroj: ctk

Na jihu Nigérie zesilují týden trvající protesty proti velké americké ropné firmě Chevron. Demonstranti obsadili kancelář společnosti, která řadu let těží ropu v deltě řeky Niger. Kvůli protestům je podle dnešní zprávy agentury Reuters mimo provoz i hlavní exportní terminál Chevronu. Demonstranti tvrdí, že firma místní komunitě víc bere než dává.

Většinou nezaměstnaní mladí lidé zablokovali přístup k hlavnímu exportnímu terminálu Escravos společnosti Chevron. Tvrdí, že kvůli zařízení zanikla jejich obydlí. „Dnes jsme uzavřeli administrativní a logistickou kancelář Chevronu ve městě Warri, která sloužila potřebám Escravos,“ řekl vůdce protestů. „Žádné práce v kanceláři neprobíhají a Escravos zůstává zavřený,“ dodal. „Demonstranti si stěžují, že Chevron nepřináší nic, co by prospívalo zdejší komunitě,“ řekl vůdce místní komunity.

„Někteří z nás jsou nyní na jednání s představiteli Chevronu, ale protestující jsou stále v kanceláři firmy,“ doplnil vůdce protestů. Společnost toto jednání ani obsazení své kanceláře zatím nekomentovala. Minulý týden ale potvrdila protest u Escravos, neuvedla však, zda ovlivnil produkci ropy.

Poloha terminálu Escravos

Obyvatelé oblasti delty Nigeru si dlouhodobě stěžují, že žijí v chudobě, ačkoli v jejich lokalitě se nachází většina nigerijského ropného bohatství. Místním komunitám vadí také znečištěné životní prostředí a odstraňování domů v zájmu rozšiřování těžby. Na ropná zařízení často útočí Hnutí za osvobození delty Nigeru. Terminál Escravos v červenci 2002 obsadila neozbrojená skupina několika set nigerijských žen, které si tak na Chevronu vynutily splnění některých svých požadavků.