Nižší růst v USA neublížil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americké i další akciové trhy zažily poslední dubnový týden nejúspěšnější čtvrtinu měsíce, a to navzdory horším než očekávaným zprávám o růstu největší ekonomiky světa. Hrubý domácí produkt v USA se zvýšil v prvním čtvrtletí o 2,2 procenta. Růst tak zpomalil ze tří procent v posledních třech měsících loňského roku.

Zámořský index S&P 500 posílil v uplynulém týdnu o 1,8 procenta na 1403,36 bodu a poprvé od začátku dubna se tak udržel nad psychologickou hranicí 1400 bodů. Nahoru ho táhly především pozitivní výsledky společností Apple a Amazon.

„Další o mnoho lepší než očekávané výsledky Applu zahnaly negativní očekávání od celé výsledkové sezony,“ uvedl Barry Knapp, stratég pro americké akcie britské banky Barclays. Akcie Applu za minulý týden vzrostly o 5,2 procenta na 603 dolarů, když středeční výsledky ukázaly 93procentní nárůst čistého zisku na 11,6 miliardy dolarů. Někteří analytici se přitom domnívali, že již toto čtvrtletí musí z Applu přijít zpomalení. Pozitivní výsledky však ukázaly, že extrémní růst této technologické společnosti na své limity zatím nenarazil.

Akcie firmy Amazon minulý týden přidaly 19,4 procenta a uzavřely na 226,85 dolaru. Větší část růstu se odehrála poté, co společnost v pátek reportovala 34procentní nárůst tržeb na 13,2 miliardy dolarů, především díky stálé poptávce po čtečce e-knih Kindle.

Ne všem akciím se minulý týden dařilo. Akcie společnosti Netflix, zabývající se půjčováním DVD a streamováním filmů po internetu, oslabily o 21,1 procenta na 83,74 dolaru poté, co se investoři začali obávat o růst firmy, který by mohl být ohrožen klesajícím tempem nových uživatelů. Oslabily také akcie kavárenské Starbucks, a to o 2,9 procenta na 57,43 dolaru, když firma uvedla, že prodeje zaostaly za očekáváními.