Nobelovu cenu za lékařství dostala trojice parazitologů za nové léky

Stockholmská radnice - místo předávání Nobelovy ceny

Stockholmská radnice - místo předávání Nobelovy ceny Zdroj: CC BY SA 2.0: Dennis Jarvis via Flickr

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali tři parazitologové - irský vědec působící v USA William C. Campbell a Japonec Satoši Omura za výzkum hlístic a Číňanka Tchu Jou-jou za výzkum přispívající k léčbě malárie. Jména laureátů dnes oznámil stockholmský Karolinský institut.

„Letošní laureáti vyvinuli způsoby léčby, které znamenaly revoluci v léčení jedněch z nejničivějších parazitických chorob,“ uvedl Karolinský institut v prohlášení. Na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství bylo letos nominováno 327 vědců, z nich 57 vůbec poprvé.

Campbell a Omura si odnášejí polovinu ceny za objev nového léku zvaného avermectin, který pomáhá v boji proti lymfatické filariáze a říční slepotě. Obě nemoci se vyskytují v tropických oblastech a způsobují je vlasovec mízní a vlasovec kožní.

První z těchto hlístů napadá a ucpává mízní cévy, které se následně zvětšují a způsobují lidem nepříjemné bolesti a horečky střídané zimnicemi. Nakažení takzvanou elefantiázou (sloní nemocí) jsou kvůli nepřehlédnutelným otokům zejména v rozvojových zemích odsunuti na okraj společnosti, kde zapadnou do bídy a sociální izolace.

Druhý zmíněný hlíst putuje tělem přes různé orgány, přičemž pouť jeho larev často končí v oku. Dospělé hlístice se pak v lidském těle množí. Po uhynutí se spustí silná reakce imunitního systému, která zničí i okolní tkáň oka. Toto poškození může skončit i naprostým oslepnutím.

Campbell a Omura vyvinuli lék proti chorobám způsobeným hlísticemi na základě kultivace bakterií rodu Streptomyces získaných ze vzorků půdy v Japonsku.

Léčba malárie

Druhou polovinu ceny si odnáší Číňanka Tchu za objev léku artemisinin, který významně snižuje úmrtnost pacientů trpících malárií. Navzdory pokroku při potlačování šíření malárie v posledním desetiletí tato nemoc přenášená komáry zabíjí ročně stále přes půl milionu lidí, převážně malých dětí v nejchudších částech Afriky.

Při vývoji dnes široce používaného léku proti malárii artemisinu Tchu využila staré čínské lékařské texty a tradiční čínskou medicínu, která zmiňuje účinnost pelyňku ročního proti této chorobě. Čínská expertka pak zjistila, jaké látky v této bylině jsou biologicky aktivní.

Cenu za fyziologii a lékařství obdrželo dosud celkem 207 vědců a lékařů, z toho 11 žen. První ženskou nositelkou se v roce 1947 stala pražská rodačka Gerty Coriová, která ocenění dostala spolu se svým manželem.

Každý den jedno vyhlášení

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během kterého bude rovněž ohlášena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (více než 23 milionů českých korun) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Jean Tirole: neškodná volba, nebo trefa do černého?