Nová brazilská vláda omezuje sociální programy pro chudé

Favela v Rio de Janeiru

Favela v Rio de Janeiru Zdroj: dany13 via flickr (CC BY 2.0)

Brazilská vláda prezidenta Michela Temera, který minulý týden dočasně převzal nejvyšší úřad v zemi, zrušila výstavbu tisíců bytů pro chudé rodiny. Informoval o tom španělský list ABC. Kabinet tak zastavil část sociálního programu, který spustila v roce 2009 levicová vláda Strany pracujících. Ta byla u moci 13 let, než její představitelku prezidentku Dilmu Rousseffovou minulý týden dočasně sesadili senátoři.

Nová konzervativní vláda v úterý zastavila projekt výstavby 11 250 domů, který krátce před svým sesazením prezidentka schválila. Podle nového ministra pro rozvoj měst Bruna Araúja je toto zrušení předběžným opatřením.

Program „Minha Casa, Minha Vida“ (Můj dům, můj život) spustila vláda tehdejšího prezidenta Luly da Silva v roce 2009 s cílem postavit milion nových příbytků pro chudé rodiny. Silva a poté Rousseffová tímto a dalšími sociálními projekty pomohli milionům Brazilců dostat se z bídy.

Nový ministr sociálních věcí Osmar Terra pro televizi G1 v úterý prohlásil, že se chystá i omezení programu Bolsa Família (Rodinná kapsa). Ten funguje již od roku 2003 a stát jím poskytuje sociálně slabým rodinám podmíněně hotovost, například za to, že nechávají děti očkovat či je posílají do škol. Podle Terry dávky pobírá na 50 milionů lidí, což je asi čtvrtina obyvatel země, přičemž ne všichni podle něj tyto peníze potřebují.