Nová libyjská vláda míří do OSN

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: Kolaz E15

Libyi bude ve Valném shromáždění OSN zastupovat Přechodná národní rada, politický orgán rebelů, kteří svrhli vůdce Muammara Kaddáfího. Odsouhlasilo to dnes valné shromáždění. Libyjští rebelové tak budou moci zastupovat Libyi na výročním zasedání VS OSN, které v New Yorku začne příští týden.

Proti přiznání křesla libyjským povstalcům ve VS OSN hlasovalo 17 z celkem 193 jeho členů, 15 se hlasování zdrželo. Z dostupných zpráv není jasné, zda se hlasování zúčastnili všichni členové VS OSN. Opozici tvořili zástupci levicových vlád některých latinskoamerických zemí. Blok jihoafrických států se neúspěšně pokusil prosadit odklad hlasování.

NTC vznikla letos 27. února na východě Libye, tedy 12 dní po prvních protestech proti Kadddáfího režimu. Dosud ji uznalo asi sedm desítek států světa včetně ČR nebo USA. S prezidentem Barackem Obamou se předseda NTC Mustafá Džalíl podle dnešní zprávy agentury AFP v úterý setká v New Yorku.

Spojené národy opakovaně vyjádřily ochotu pomoci novým libyjským úřadům s přechodem k demokracii. Rada bezpečnosti OSN má dnes jednat o návrhu rezoluce, která by libyjskému vedení uvolnila peníze ze zmrazených aktiv libyjského režimu v zahraničí a upravila dosavadní zbraňové embargo vůči Libyi. Návrh rezoluce počítá také se zřízením přechodné mise OSN v Libyi.