Nová polská vláda odvolala šéfy všech čtyř tajných služeb

Beata Szydlová

Beata Szydlová Zdroj: ctk/ap

Nová polská konzervativní vláda v noci na dnešek, vzápětí po svém schválení v parlamentu, odvolala dosavadní šéfy všech čtyř tajných služeb, civilních i vojenských. Náhlé sesazení čtyř generálů může podle opozice ohrozit polské zájmy v době nebezpečí teroristických útoků.

„Každá minuta fungování těchto osob ve funkcích byla hrozbou,“ vysvětloval v televizi noční postup nový šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski.

Podle něj se civilní tajná služba ABW po léta chovala jako „politická policie“ a terčem jejího špehování se za časů liberálních vlád stal i konzervativní prezident Lech Kaczyński, než v dubnu 2010 zahynul při letecké katastrofě u Smolenska. „Odvolání není odvetou, ale rozloučením se s lidmi, kteří se neosvědčili,“ prohlásil.

Opozice: byl to noční atentát na tajné služby

„Prvním rozhodnutím premiérky Beaty Szydlové byl noční atentát na (tajné) služby. Je to situace nebezpečná pro stát,“ vytkl nové vládě exministr spravedlnosti a koordinátor tajných služeb v předchozím liberálním kabinetu Marek Biernacki. Přání nové vlády vyměnit šéfy tajných služeb považuje sice za pochopitelné, nicméně mělo se podle něj uskutečnit civilizovaně, s předáním informací a s přihlédnutím ke státním zájmům a k aktuálnímu ohrožení terorismem.

Exministr zahraničí Grzegorz Schetyna v rozhlase prohlásil, že noční čistky vypadají jako „výjimečný či válečný stav“, bez zdání demokracie. Ale podle poslance Marka Opioly z tábora vládnoucích konzervativců mají liberálové krátkou paměť, protože i oni, když před osmi lety přebírali vládu a moc, tak hned vyměnili náčelníky tajných služeb - a nemysleli si, že tím páchají atentát na demokracii.